Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari 2019

Erfarenheter av torkan efterfrågas i forskningsprojekt

Lantbrukares erfarenheter av den torra sommaren 2018 blir ett forskningsprojekt som kan ge inblick i vilka som är de största utmaningarna vad gäller att klimatanpassa det svenska jordbruket.

 Lantbrukarna hittade olika lösningar att få fram foder till sina djur. Lunds universitet hoppas få del av berättelserna.
Lantbrukarna hittade olika lösningar att få fram foder till sina djur. Lunds universitet hoppas få del av berättelserna. FOTO: Johan Joelsson

– Vi är intresserade av hur olika jordbrukare hanterade torkan. Vilka var de största problemen och hur försökte man lösa dem? Vilket stöd fick de av statliga myndigheter? Men vi vill även fråga om vilka reflektioner de gör idag; vad blev utfallet av sommaren? Och skulle de klara en värmebölja till, säger Tomas Germundsson från Institutionen för kulturgeografi och Sara Brogaard, vid Lund University Centre for Sustainability Studies.

Finansieras av Formas

Projektet har fått forskningsmedel från Formas för att under ett år genomföra fokusgrupper och intervjuer med olika kategorier av lantbrukare i södra Sverige. Forskarna vill även komma i kontakt med olika organisationer och grupper som samlar jordbrukare.

– Det är viktigt att börja prata med folk nu, innan nästa växtodlingssäsong börjar, och man hinner glömma bort vad som hände. Vi vill också prata med bönder av olika generationer, eftersom det kan spela stor roll för hur väl rustad man är att hantera torkan, säger Tomas Germundsson.

Klimatanpassning

Erfarenheterna som samlas ihop ska analyseras och även ligga till grund för framtida forskningsansökningar om jordbruk och klimatanpassning.

– Utifrån vad vi får in tror jag att vi kan få en stor inblick i vad som är barriärer och möjligheter vad gäller klimatanpassning. Frågor vi vill arbeta vidare med handlar om vilken roll individen kan spela, kontra vad staten och myndigheter kan göra, avslutar Sara Brogaard.

LÄS MER: Torkan kan ge brist på foder i åratal LÄS MER: Svensk upptäckt kan leda till bättre grödor

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen