Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 maj 2019

Erik Bäckström vill se spannmålen vaja i Norrland

STÖCKE.

Erik Bäckström i Stöcke utanför Umeå är köttbonden som helt ställt om till spannmålsodling. Nu vill han att bönderna i Norrland ska satsa ännu mer på spannmålsodling.

 Erik Bäckström har sin gård i byn Stöcke utanför Umeå. Här, i slutet av april, hade tjälen ännu inte riktigt släppt sitt grepp helt.
Erik Bäckström har sin gård i byn Stöcke utanför Umeå. Här, i slutet av april, hade tjälen ännu inte riktigt släppt sitt grepp helt. FOTO: Gunnar Andersson

När man pratar med Erik Brännström är det tydligt att han brinner för spannmålsodling i Norrland. 2012 började han utveckla den på riktigt och 2018 avvecklade han sin köttproduktion och satsade helhjärtat på spannmålsodling. Först bara på sina egna 125 hektar, men nu säljer han även tjänster till ett 60-tal bönder i södra Västerbotten. Förra året utförde han växtodlingskörslor på 5 220 hektar.

– Det kom in betydligt mer uppdrag än jag planerat, konstaterar Erik Bäckström.

Hans tjänster kring växtodling har expanderat från år till år. Han säljer både utsäde och gödsel, men framför allt tjänster som exempelvis kultivering, plöjning, sådd, växtskydd, tröskning, intransport av spannmål till torken samt strängluftning.

– Jag är ju helt själv så det gäller att ha en väldigt noggrann planering för när arbetet ska utföras och visst kan det bli riktigt hektiskt i bland för att hinna med, berättar Erik.

 Erik Bäckström använder en satelitstyrd John Deere T 670i 4wd skördetröska med 35 fots premiumflowbord.
Erik Bäckström använder en satelitstyrd John Deere T 670i 4wd skördetröska med 35 fots premiumflowbord. FOTO: Gunnar Andersson

FAKTA: Nyckeltal Erik Bäckström

Omsättning 2015: 2 842 952 kronor

Omsättning 2016: 3 122 841 kronor

Omsättning 2017: 3 571 003 kronor

Omsättningsökning: 26 procent

Rörelseresultat efter avskrivning 2017: 47 559 kronor

För att få till en effektiv spannmålsodling i norr arbetar Erik bland annat med reducerad jordbearbetning, genomtänkt logistik, hög hastighet på sådd, gemensamma inköp och kalkning.

För jordbearbetning använder Erik en TopDown 500 med 800 mm bärgummirulle.

– Det blir en färdig såbädd på vallbrott med en överfart, vilket sparar både diesel och tid, säger han.

Vid sådden är det höghastighet som gäller.

– Jag håller upp till 25 km i timmen vid sådd och hinner med 32 miljoner korn per timme. Sedan kommer sådden upp på fjärde dagen med cirka 7-10 cm, berättar han.

För att effektiviteten ska bli så hög som möjligt har Erik 30 meters överfarter mellan åkrarna vilket gör det möjligt att hålla hög hastighet i alla moment.

 Förra året engagerade sig Erik i att få till en utsädesframställning i Norrland. Nu ligger tvåraderskorn och väntar på sådd.
Förra året engagerade sig Erik i att få till en utsädesframställning i Norrland. Nu ligger tvåraderskorn och väntar på sådd. FOTO: Gunnar Andersson

Skörden görs med en 35-fots skördetröska. Erik satellitstyr maskinerna. För att få bra halmkvalitet så luftas den fyra gånger med en strängluftare.

– Logistiken är också viktig i tröskningen så att tömningen och transporten till torken blir effektiv, säger han.

Dessutom menar Erik att det finns många detaljer som är värda att beakta.

– Ett exempel är att många glömmer att spola täckdiken. Ett annat är att rätt däck med rätt lufttryck på maskinerna har stor betydelse för minskad markpackningen.

Hans stora engagemang för spannmålsodling i Norrland ledde till att han för några år sedan fick Groddenstipendiet av Lantmännen för sitt arbete med att få i gång en spannmålstork i regionen. Torken blev verklighet 2016 och står nu i grannbyn Degernäs.

– Den är absolut livsnödvändig för att vi ska kunna utveckla spannmålsodlingen här i norr. Nu har 6 300 lantbrukare från Söderhamn till Överkalix i norr möjlighet att odla spannmål på kontrakt, säger Erik.

FAKTA: Rådgivarens kommentar

”Erik Bäckström är en eldsjäl som arbetar outtröttligt för en ökad odling i Norrland. Han lever och andas för att fler ska uppmärksamma växtodlandet. Han ordnar flitigt träffar och delar gärna med sig av erfarenheter. Erik ser möjligheter där andra tvekar. Med stora maskiner och effektivitet förmedlas både körslor över breda områden.

Han var en av drivkrafterna bakom uppförandet av spannmålstorken i Umeå. Allt för att skapa ännu fler odlingsförutsättningar. Effektivitet är verkligen nyckeln i företaget och med ett teknikintresse utöver det vanliga slipas detaljer till perfektion. Hans engagemang har uppmärksammats flitigt i media. Erik är en inspiratör och en sann optimist, något svenskt lantbruk behöver”.

Malin Pellbrant, lantbrukare, Västergötland

I höstas var Erik också aktiv för att få till en utsädesframställning i Norrland då torkan drabbade utsädesodlingar i södra Sverige. Han kontaktade odlarna, gick över all åkerareal som skulle kunna lösa utsädesbristen och kontaktade Lantmännen så att de kunde skicka upp en besiktningsman från Jordbruksverket för att besikta och godkänna arealen till utsäde.

– Efter en godkänd dispens från EU så fick vi använda utsädet och därmed var vårbruket 2019 i hamn. Annars hade vi inte haft något tvåraderskorn överhuvudtaget, förklarar han.

 Erik Bäckström i Stöcke utanför Umeå tröskar utsäde under förra hösten.
Erik Bäckström i Stöcke utanför Umeå tröskar utsäde under förra hösten. FOTO: Gunnar Andersson

Nästa projekt blir att odla brödsäd i större skala. Lokala bagerier med Polarbröd i spetsen efterfrågar lokalodlad spannmål.

– Vi provodlar några vårvetesorter från Finland på flera platser i Norrland i år och beräknar att kunna släppa handbromsen för utökad odling 2020, berättar Erik.

FAKTA: Erik Bäckström Lantbruk

Ägare: Erik Bäckström.

Ort: Stöcke, ungefär 1 mil söder om Umeå.

Verksamhet: Spannmålsentreprenör med egen spannmålsodling och tjänster kopplade till spannmålsodling.

Areal på egna gården: 125 hektar (plus kommande nyodlingar)

Areal växtodlingskörslor: 5 220 hektar 2018

Maskinpark i urval: Satellitstyrda John Deere 8360 och John Deere 6430. 6 m TopDown med 800 mm bärgummirulle. 10-skärig Kuhnvagnplog med hårdmetallspetsar. 6 m KombiRapid med Biodrill. 24 m Hardi Twinspruta. Satelitstyrd John Deere tröska T 670i 4wd med 35 fots premiumflowbord. Spannmålsvagnar som rymmer ca 130 ton, totalhöjd 4,45 m på den högsta, Richard Western trippelaxlad med styrning på axel 1 och 3. Elho strängluftare. Täckdikesspolmaskin.

Enligt Erik är sorterna från Finland två veckor tidigare till avmognad än de tidigaste svenska sorterna för norra Sverige. Han menar att de är högintressanta både som en andra gröda, som behövs om man odlar 100 procent spannmål, eftersom det då krävs max 75 procent av en gröda som i det här fallet är korn, och en andra gröda som kan vara vårvete.

– Men förutom att odlingen kräver en andragröda så behöver även bagerierna i norra Sverige närmare 25 000 ton av fem olika grödor varav vårvete är en, berättar Erik.

LÄS MER: Kandidat 1 – ”Lyckat recept med alla ägg i samma korg”LÄS MER: Kandidat 2 – De bygger vidare med kött och potatis

Eriks tips om hur man lyckas med sitt företagande

1. Utveckla i stället för att avveckla. Jag brukar titta i maskinhallen varje år och reflektera över om det är någon maskin som jag inte använt så mycket, i så fall ska den bytas till en som jag kommer att använda för att komma framåt i produktionen.

2. Bokför varje ”ben” i företaget så att du håller koll på ditt företagande och ser i god tid vilket ”ben” som du ska satsa på och utveckla och vilket ”ben” du ska satsa mindre energi på.

3. Bor du från Söderhamn och norrut i Sverige har du möjlighet att odla spannmål för avsalu med skrivna avtal så att du kan odla med en god och trygg ekonomi nu och över tid då det finns en spannmålstork som vill ha stora volymer spannmål.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen