Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 July

Erlandsson vill ha besked från Bucht

Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) vill se handlingskraft från sin efterföljare Sven-Erik Bucht (S). Det gjorde han klart i samband med ett EU-nämndsmöte i riksdagen under fredagen.

– Klara besked måste komma nu, säger Eskil Erlandsson.

 Eskil Erlandsson kräver raka besked från Sven-Erik Bucht.
Eskil Erlandsson kräver raka besked från Sven-Erik Bucht.

På måndag åker Sven-Erik Bucht till Bryssel för ett EU-möte. Eskil Erlandsson vill att Sven-Erik Bucht snarast ställer sig bakom den polska propån till EU:s rådskommission för att skapa press på dem att öppna upp krisfonden. Han vill också se ändringar i regelverket så att bönder som riskerar avdrag för åtaganden de inte klarar av på grund av torkan slipper avdrag.

– Möjligheten att betala ut en större del av EU-stödet bör ses över för att skapa likviditet i systemet och stilla den stora oro många bönder känner inför framtiden. Han kan inte bara åka ner till EU-kommissionen och snacka. Han måste kräva besked, säger han.

Vill se krispaket

– I stort sett alla bönder är i nöd och det gäller främst fodersituationen. Den är så extremt extrem att han måste ha tydliga besked vid rådsmötet.

Erlandsson skulle också vilja se att regeringen tog beslut om ett nationellt krispaket för jordbruket och att den i år höjda dieselskatten sänkts igen, allt för att minska bördan för bönderna.

– Apropå regler, måste regeringen ta bort alla dumma regler som gör att folk känner oro. Djurtätheten är en sådan där bönder förbundit sig att ha ett visst antal djur på sina arealer för att få kompensationsstöd.

”Vänder på varje sten”

Land Lantbruk har sökt Sven-Erik Bucht för en kommentar. Han svarar via mejl:

”Det är en mycket allvarlig situation och vi behöver alla göra vad vi kan för att minimera konsekvenserna av torkan. Det svenska lantbruket står för viktiga jobb på landsbygden, och producerar dessutom livsmedel av hög kvalitet samtidigt som man tar stor hänsyn till miljö och har ett högt djurskydd. Regeringen vänder på varje sten för att hitta effektiva åtgärder, och för samtal med EU-kommissionen om eventuella åtgärder på EU-nivå. Jag är också mycket glad över engagemanget svenska folket visar för våra lantbrukare.”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen