Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2015

Eskil Erlandsson åkte på lyxig vildsvinsjakt med SCA

Svenska Dagbladet har i en serie artiklar avslöjat hur SCAs ledning använt företagets privatplan för bland annat privata resor och jakter. Nu avslöjar tidningen att förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson låtit sig bjudas på en av jakterna.

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) bjöds på vildsvinsjakt i Tyskland av SCA, avslöjar Svenska Dagbladet. Till tidningen säger han att han inte ser något kontroversiellt i det men Thomas Forsberg, Riksenheten mot korruption, gör en annan bedömning.
Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) bjöds på vildsvinsjakt i Tyskland av SCA, avslöjar Svenska Dagbladet. Till tidningen säger han att han inte ser något kontroversiellt i det men Thomas Forsberg, Riksenheten mot korruption, gör en annan bedömning. FOTO: Ann Lindén

I höstas deltog Eskil Erlandsson (C) i en vildsvinsjakt på tyska slottet Schloss Löwenstein, söder om Frankfurt. Enligt Svenska Dagbladet är vildsvinsjakten en av Europas mest exklusiva och kostar cirka 20 000 kronor per deltagare. SCA har stått för hela kostnaden förutom resan till slottet, som har skett med SCAs affärsflyg. För tidningen bekräftar Eskil Erlandsson att han deltog i jakten.

Betalade för resan

– Jag betalade för resan, omkring 5000 kronor. Det gjorde jag i januari i år tror jag. Det är inte meningen att jag ska betala mer än för resan, säger han till tidningen.

Han tycker inte att resan är uppseendeväckande.

– Vi har att följa det regelverk som gäller rent allmänt. Men jag kan inte se det som något kontroversiellt. Jag sysslar mycket med lantbruksfrågor och skog och det gäller att skapa nätverk och att hålla liv i nätverk.

En annan bedömning gör kammaråklagare Thomas Forsberg, Riksenheten mot korruption.

"Varför betalar politikerna"

– Politiker måste visserligen träffa näringslivet, men varför låter man näringslivet bjuda på detta. Och varför betalar politikerna för resan, men inte för själva aktiviteten. Det hela låter märkligt, säger han till Svenska Dagbladet och uppger att han eventuellt kommer att be sina kolleger i Tyskland att undersöka vad som har hänt i det här fallet.

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat om den exklusiva vildsvinsjakten på Schloss Löwenstein. Den som fäller sitt första vildsvin under jakten får smisk med lövruska på baken av jaktledaren.

Relaterade artiklar

Till toppen