Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 augusti 2019

Eskil Erlandsson åtalas för sexuellt ofredande

TT

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) åtalas för tre fall av sexuellt ofredande, uppger åklagare för Expressen.

 Eskil Erlandsson (C), tidigare landsbygdsminister. Arkivbild.
Eskil Erlandsson (C), tidigare landsbygdsminister. Arkivbild. FOTO: Henrik Montgomery/TT

Förundersökningen inleddes sedan fyra kvinnliga moderata riksdagsledamöter uppgett att de utsatts för oönskad beröring av Erlandsson. Den förre C-toppen, som har lämnat riksdagen, har nekat till anklagelserna.

Åtal väcktes under måndagen och gäller tre fall, vid tre olika händelser, enligt Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren. Fallen uppges ha ägt rum 2016, 2017 och 2018. Det fjärde fallet lades ner eftersom målsägande inte kunde identifieras, enligt åklagaren.

Förnekar bestämt

När förundersökningen inleddes lämnade Eskil Erlandsson sina riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsledamöter, varav en är Cecilie Tenfjord-Toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Eskil Erlandssons dåvarande advokat Björn Sandin sade till TT i samband med att förundersökningen inleddes att avgången inte innebär att han på något sätt medger det som kvinnorna påstår.

– Han förnekar bestämt de påstådda gärningarna, sade Björn Sandin till TT.

Rättegång i höst

Chefsåklagare Lena Kastlund säger till Expressen att hon tror att rättegången inleds i höst, men att det är upp till Stockholms tingsrätt att sätta ett datum.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson skriver i en kommentar till TT att han inte vill kommentera ärendet.

”Vi varken kan eller vill föregripa rättsprocessen och kommer inte att kommentera det här vidare nu. Vi kan bara konstatera att de kvinnor som gjort polisanmälningar förtjänar att rättsväsendet gör sitt yttersta för deras skull.”

TT har sökt Eskil Erlandsson utan resultat.

Läs också: Förundersökning inledd mot Eskil ErlandssonLäs också: Eskil Erlandsson lämnar riksdagen omedelbart

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen