Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 mars 2018

Ett års fängelse för Sverigedemokraternas Anders Forsberg

Hovrätten har fastställt det ettåriga fängelsestraffet för tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) som döms för grov förskingring under tiden som kassör i partidistriktet.

 Tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) döms även i hovrätten till ett års fängelse för grov förskingring.
Tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) döms även i hovrätten till ett års fängelse för grov förskingring. FOTO: Mikael Ljungström

Anders Forsberg var landsbygdspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna men avgick förra våren från sitt riksdagsuppdrag efter att ha åtalats för grov förskingring.

Erkände sig skyldig till olovligt förfogande

Åtalet gällde hans tid som kassör för partidistriktet SD Skaraborg då han vid ett tiotal tillfällen under flera års tid fört över belopp från partikassan till det egna lantbruksföretaget. Pengarna återbetalades sedan när företaget fått EU-stöd utbetalda från Jordbruksverket.

Totalt rörde det sig om 1,1 miljoner kronor. Återbetalningarna dröjde som längst ett halvår, men partidistriktet förlorade i slutändan inga pengar. Under förundersökningen erkände Anders Forsberg sig skyldig till olovligt förfogande.

”Mer relevant med villkorlig dom och böter”

Åklagaren bedömde att det rörde sig om grov förskingring, en bedömning som nu både tingsrätt och hovrätt delar. Visserligen ändras vissa juridiska teknikaliteter i hovrättens dom men påföljden blir densamma, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

– Det hade känts mer relevant med en villkorlig dom och böter, det hade jag tagit. Den här domen får en helt annan påverkan för mig och mina närmaste, säger Anders Forsberg till NLT.

Hans juridiska ombud, advokat Pontus Ljunggren, kommer visserligen att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen men Anders Forsberg tillmäter sig inga större chanser att få domen ändrad.

Fortsatt rådgivare

En av nämndemännen i hovrätten var skiljaktig och ansåg att påföljden skulle stanna vid villkorlig dom och dagsböter med hänsyn till att Forsberg betalade tillbaka innan överföringarna var kända och att han inte hade för avsikt att behålla pengarna.

Anders Forsberg har inte längre några politiska uppdrag, men har även efter han slutade i riksdagen fungerat som rådgivare åt Sverigedemokraterna i landsbygdspolitiska frågor.

LÄS MER: Stärkte egna lantbruket med partiets pengarForsberg döms till ett års fängelse för grov förskingring

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen