"Ett förbud vore en mardröm"
Ett förbud mot glyfosat skulle få stora konsekvenser för svenskt jordbruk. Tidskrävande bekämpningsmetoder mot ogräs måste då återupptas. Det blir mycket mer tid i traktorn för lantbrukarna och större dieselförbrukning. Det är odlare och experter överens om.
I Södra Lundby utanför Vara använder spannmålsbonden Lars Gezelius glyfosatprodukten Roundup för att bekämpa ogräs på stubb efter skörd. Han sprutar årligen runt 50 av sina 300 hektar mot kvickrot och annan oönskad växtlighet.
– Det vore en mardröm, som man knappt vågar tänka på, om ämnet försvann, säger Lars Gezelius.
Om glyfosat förbjuds måste han återgå till mekanisk bekämpning av ogräset. Det handlar om tidskrävande kultivering som användes före glyfosatets genombrott på 1970- och 1980-talen, då många fler människor arbetade inom jordbruket.
– Jag ställer mig tveksam till att glyfosat är cancerogent. Så mycket som det använts hade det rimligtvis upptäckts för länge sedan, säger Lars Gezelius.
Dyrt och tidskrävande
Ett par mil bort bedriver Mats Larsson mjölkproduktion tillsammans med sin bror Thomas Larsson i Södra Kedum. De har stora vallarealer och varje år förnyas cirka 80 hektar vall, efter att först ha sprutats med glyfosatpreparat.
– Vi har ju kört med den här modellen i flera decennier nu. Att byta metod vore dyrt och tidskrävande, säger Mats Larsson.
Han kommer att behöva köpa en ny större maskin som kan mala sönder vallen innan plöjning om bekämpningsmedlen försvinner. Grovt uppskattar han att det blir 1,5 till 2 traktortimmar mer per hektar.
– Det blir mycket extra dieselförbrukning och det är alltid negativt, säger Mats Larsson.
Slår hårdare mot norra Europa
Enligt Jordbruksverkets ogrässpecialist Per Widén har glyfosat en särställning. Det dödar ogräsens rötter, vilket ingen annan produkt på marknaden klarar av. Det rår på de ogräs som bildat resistens mot andra bekämpningsmedel.
Ett eventuellt förbud omöjliggör därtill plöjningsfri odling i stubben, som förutsätter att glyfosat används. Det ökar på dieselförbrukningen ännu mer eftersom plöjning är mer energikrävande än plöjningsfritt.
Det lär också bli svårare att använda fånggrödor mot växtnäringsläckage, som kräver en effektiv bekämpning av kvickrot, tror LRFs växtskyddsexpert Agneta Sundgren.
Alla Europas lantbrukare kommer att beröras om glyfosattillståndet inte förnyas den 1 juli. Men Agneta Sundgren menar att bönderna i norra Europa är mer beroende av ämnet än kollegorna på kontinenten.
– Vi har kort tid på oss att bruka grödor på hösten och inte så många grödor att växla mellan, säger hon.