Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2014

Ett starkt lokalt stöd får USAs småbruk att frodas

Hej, vi ska starta en gård. Bidra med 2 000 kronor och ni får tillbaka i grönsakslådor. Innan odlingssäsongens början hade Jason Salvos och Siri Ericson- Browns mejlupprop samlat in 100 000 kronor. Så börjar historien om Local roots farm i nord- västra USA.

Bild 1/7 FOTO: Filip Moldan
Bild 2/7 FOTO: Filip Moldan
Bild 3/7 FOTO: Filip Moldan
Bild 4/7 FOTO: Filip Moldan
Bild 5/7 FOTO: Filip Moldan
Bild 6/7 FOTO: Filip Moldan
NYA TIDENS BÖNDER. Unga, välutbildade med stadsbakgrund. Jason Salovo är jurist och Siri Ericson-Brown arbetade tidigare inom stadsförvaltningen i storstaden Seattle. Nu är de lantbrukare på heltid. Med på bilden är också deras son Felix, 11 månader.
Bild 7/7NYA TIDENS BÖNDER. Unga, välutbildade med stadsbakgrund. Jason Salovo är jurist och Siri Ericson-Brown arbetade tidigare inom stadsförvaltningen i storstaden Seattle. Nu är de lantbrukare på heltid. Med på bilden är också deras son Felix, 11 månader. FOTO: Anna Nilsson

För fem år sedan lämnade Siri och Jason sina kontorsjobb i Seattle. Storstadsliv byttes mot gårdsliv. Nu levererar de grönsakslådor till 125 hushåll varje vecka, kunderna betalar i förskott och får tillbaka i delar av årets skörd. Konceptet kallas för CSA community supported agriculture, vilket betyder samhällsstött jordbruk. Idén bygger på delad ekonomisk risk mellan producent och konsument.

– Kunderna ger oss pengar på våren när vi har nästan alla utgifter, säger Siri.

Efter att ha arrenderat en gård i fyra år har de kunnat köpa loss 16 hektar med hjälp av ett förmånligt lån för nystartade lantbruk och frivilliga bidrag om 2 000 kronor från ett 50-tal personer. Det måste skapas andra vägar till lantbruket än genom arv inom familjen, framhåller Jason.

– Vi startade en gård för att se om vi kunde. Det har krävt envishet, en hel del nytänkande och lite tur, fortsätter han.

Den första odlingssäsongen har kantats av motgångar. Våren var sen, kall och blöt. Det dröjde länge innan markerna bar för att köra på. Oron för att inte kunna hålla löftet till kunderna kom krypande.

– Men, blir det inga tomater så får kunderna inga tomater. Så enkelt är det. Vi odlar 70 olika grönsaker, om något går dåligt finns det annat som går bättre, säger Siri.

Varje vecka skickar de med ett nyhetsbrev om livet på gården, skörden och vädret. De driver en webbplats med blogg, finns på Facebook och har 700 som följer dem på Twitter. Om skörden blir dålig finns en buffert för att betala tillbaka kundernas insatser. Men egentligen är det inte ett problem, den nära kommunikationen med konsumenterna skapar en förståelse, menar Jason.

– De är medvetna om riskerna. Regnar skörden bort skulle de nog inte kräva pengarna tillbaka.

 

Publicerad i Land Lantbruk den 23 december 2011.

 

Vill du läsa mer om CSA i USA?

Våren 2014 gjorde Lantbrukspodden en lantbruksresa i USA. Här är ett blogginlägg om CSA-bonden som säljer kycklingar på prenumeration.

Tidningen Land skriver om grönsaksodlaren i Resele som får lön av sina kunder här, stjärnkocken som vill skapa hundtratusentals jobb på landsbygden här och entrepenören som vill skapa ett nytt miljonprogram för landsbygden här.

Fakta: Local roots farm

Drivs av: Jason och Salvo och Siri Ericson-Brown
Areal: 16 hektar
Kundkrets: Levererar till 125 personer under 20 veckor, ett tiotal restauranger och säljer till två matmarknader i veckan under säsong.

Relaterade artiklar

Till toppen