Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2017

Ett steg närmare svensk grisexport till Kina

Ett landsgodkännande för export av griskött till Kina bör kunna vara klart före sommaren nästa år. Om allt klaffar betyder det att den första leveransen kan sändas iväg före utgången av 2019, bedömer Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen.

FOTO: Mikael Ljungström

Myndigheterna i Kina har skickat ett utkast till landsgodkännande för import av svenskt griskött. Ett ja till export skulle innebära omkring 150 miljoner kronor per år i förbättrade intäkter för köttbranschen i Sverige.

48 miljoner ska få fler att köpa blågult

Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen presenterade under ett möte i Stockholm på tisdagen satsningen på svensk livsmedelsexport under 2018.

Inklusive tidigare aviserade medel rör det sig om 48 miljoner kronor för att få fler i utlandet att köpa blågula produkter. Det är enligt Sven-Erik Bucht den hittills största ekonomiska insats som gjorts för matexporten i Sverige.

Djurvälfärden, livsmedelssäkerheten och miljöhänsynen är några av skälen till att känna stolthet över svensk mat, framhöll landsbygdsministern.

”Börjar med stark hemmamarknad”

LRFs vd, Anders Källström, betonade att Sverige efter flera år av kräftgång vad gäller både volym och värde nu har en nationell livsmedelsstrategi att utgå ifrån.

– Vi har arbetat länge för att få fram en sådan plattform. Allt börjar på en stark hemmamarknad. Det finns en enorm potential för tillväxt i det här landet, sade han.

Ända sedan 2007 har Sverige försökt få till stånd export av griskött till Kina. Flera svenska företagsdelegationer har besökt Kina, senast i oktober i år. En branschdelegation från Kina väntas till Sverige under våren nästa år.

Enligt Magnus Därth, som var en av talarna under det stora exportmötet, är Sverige nära ett exportprotokoll för griskött. Efter genomgång av utkastet skulle det kunna vara undertecknat före nästa sommar.

”Globala köttmarknaden kretsar kring Kina”

Nästa stora steg är att få anläggningsgodkännande. Om Sverige kan visa att det finns ett stort nationellt intresse i frågan och visar enad front kan exporten i bästa fall vara igång i slutet av 2019, tror Magnus Därth.

– Att långsiktigt bygga förtroende är A och O, säger han till Land Lantbruk.

I Kina konsumeras omkring hälften av all världens griskött. Av det kött som konsumeras i Kina är 65 procent griskött. Till 2020 förväntas den kinesiska grisköttkonsumtionen öka med 2,2 miljoner ton.

– Hela den globala köttmarknaden kretsar kring Kina, konstaterar Magnus Därth.

Svenska staten betalar anläggningsinspektioner

Hans bedömning är att det finns exportpotential för såväl frysta bulkprodukter som för premiumprodukter. Exempel på det förra är svans och utstyckade ben.

– Rapsgrisen är en premiumprodukt som definitivt har en plats hos den kinesiska medelklassen. Det finns stor potential att öka produktionen i Sverige och export skulle innebära en direkt injektion till primärproducenterna, säger Magnus Därth.

En fördel nu jämfört med tidigare, framhåller han, är att den svenska staten står för hela kostnaden i samband med anläggningsinspektioner.

– Det gör att vi kan få med fler mindre slakterier, vilket är viktigt för att få ut så stor volym som möjligt.

LÄS MER: Snart äter kineser lika mycket gris som européer

FAKTA: Svenska exportsatsningar 2018

Exportsatsningen på livsmedel om 48 miljoner kronor består av totalt elva delar. Det här är några av dem:

– Stationering av exportansvariga på tillväxtmarknaderna Nordamerika, Japan/Sydkorea och Sydostasien (7 miljoner kronor).

– Regionalt exportprogram för livsmedelsföretag (5,5 miljoner kronor).

– Analys av exportpotentialen hos olika livsmedelskategorier (1,5 miljoner kronor).

– Export av ekologiska livsmedel (10 miljoner kronor).

– Stöd vid anläggningsgodkännande (3 miljoner kronor).

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen