Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juni 2018

Nu har fårägarna fått nog – genomför upprop i Stockholm

Svenska Fåravelsförbundet hävdar att flera av landets länsstyrelser inte tar hänsyn till djurägarnas situation.

Därför genomförs på torsdag en manifestation i Stockholm, då förbundet ska överlämna ett rovdjursupprop till ansvariga på Näringsdepartementet.

 Efter att närmare 60 får dödats av vargar på gården Molstaberg i Södertälje ska Svenska Fåravelsförbundet hålla en manifestation för att få Näringsdepartementet att titta närmare på rovdjursfrågan.
Efter att närmare 60 får dödats av vargar på gården Molstaberg i Södertälje ska Svenska Fåravelsförbundet hålla en manifestation för att få Näringsdepartementet att titta närmare på rovdjursfrågan.

Uppropet inleddes för en månad sedan, efter att närmare 60 får på gården Molstaberg i Södertäljetrakten dödades av vargar.

Länsstyrelsen i Stockholm avslog ansökan om skyddsjakt på varg, då man menade att ägarna inte gjort tillräckligt för att skydda sina djur. Beslutet gjorde att gården bestämde sig för att lägga ner sin verksamhet.

Rikstäckande upprop

Svenska Fåravelsförbundet startade två namninsamlingar, eftersom det anser att flera länsstyrelser tar beslut utan hänsyn till djurägarnas situation – något som går emot Rovdjurspropositionen.

Den ena namninsamlingen, som drygt 1 000 personer har skrivit under, är ett rikstäckande upprop för att landets myndigheter ska följa propositionen.

– Nu är det ingen ordning på rovdjursfrågan. Vi vill att den efterlevs och kan skapa en förutsägbarhet för fårägarna. De måste få veta att de får hjälp om de behöver den, men det får de inte på vissa länsstyrelser, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande och ansvarig för rovdjursfrågor på förbundet.

Vad hoppas ni att uppropet ska leda till?

– Att Näringsdepartementet får upp ögonen för att propositionen inte efterlevs.

”När en individ fått smak på tamdjur måste man plocka bort den”

Den andra insamlingen, som undertecknats av närmare 3 600 personer, är ett krav på skyddsjakt på Sjundareviret, där de vargar som dödat fåren befinner sig.

Det kommer också att lämnas in på torsdagen, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

– Det här inte för eller emot vargen, men när en individ fått smak på tamdjur måste man plocka bort den.

Hur många tror du kommer att sluta upp på torsdag?

– Jag vet att det kommer fårägare och djurägare från hela landet, men samtidigt är det skolavslutningar som gör att en del inte kan delta, så det är svårt att säga hur många som kommer. Men jag tror på ett hundratal i alla fall, avslutar Gudrun Haglund-Eriksson.

LÄS MER: Länsstyrelsen vägrar att bevilja skyddsjakt på MolstabergFåravelsförbundet kräver att lagen följs

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen