Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2018

EU-beslut försvårar växtförädling med gensaxar

EU-domstolen beslutade i onsdags att gensaxen Crispr-Cas9 ska kategoriseras som en form av genmodifikation, GMO. Följden blir krävande tillståndsprövning och fler byråkratiska prövningar för dem som vill växtförädla med den tekniken. Beslutet har fått hård kritik.

FOTO: Mostphotos

Följden av EU-domen blir att grödor som har behandlats med gensaxen faller under EU:s GMO-lagstiftning, avseende genmodifierade grödor. Beslutet har fått hård kritik från forskarläger, för att det innebär att Europa stänger dörren för växtförädling med syfte att ta fram bättre egenskaper hos grödor. Gensaxen möjliggör många olika förändringar av grödor så att de blir klimat- och torktåligare, innehåller mindre gluten och är mögelresistent.

– Att de nya teknikerna omfattas av bestämmelserna i direktivet betyder att det tar mycket längre tid att få ut en produkt på marknaden, till en högre kostnad, säger Jordbruksverkets GMO-expert Staffan Eklöf, till Dagens Nyheter.

Kräver prövning

Tidigare har det varit oklart hur crispr-modifierade grödor ska klassas. Enligt EU-domstolen så är det EU-direktiv från 2001 för reglering av GMO-växter tillämpbart på gensaxar. Beslutet från EU-domstolen innebär att det för genredigerade grödor kommer att ställas samma krav som ställs på genmodifierade. Där krävs kostsamma miljöriskprövningar och godkännande av ett flertal av EU-länderna innan de får lanseras på den öppna marknaden.

– Det här kommer att ha samma avkylande effekt på forskningen som GMO-reglerna har haft i 15 år, säger Stefan Jonsson, professor i fysiologisk botanik vid Umeå universitet, till tidningen Nature. Han oroas framför allt av att finansieringen av forskning avseende gensaxar i växtförädlingen nu kommer att försvinna.

Har lobbat

I en ledare skriver Expressen: ”Miljörörelsen har lobbat hårt i Bryssel för att all ny genteknik ska införlivas i GMO-förbudet. Man vägrar således att ompröva gamla ståndpunkter i ljuset av vetenskapliga framsteg. Det är en antiintellektuell, huvudlös hållning”.

Miljöorganisationen Greenpeace konstaterar att tekniken för genredigering nu måste genomgå samma prövning avseende risker, spårbarhet och tydlig etikettering som GMO-gröda. Detta anser organisationen är bra då tekniken enligt forskning kan orsaka bortfall i DNA-kod och andra förändringar än vad man tidigare har trott.

LÄS OCKSÅ: Så blir framtidens växter klimattåligare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen