Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2017

EU-dom förbjuder "sojamjölk"

Vegetariska produkter får inte säljas under namnen “sojamjölk” eller “tofusmör”, enligt EUs domstol. Ett glädjande besked för animalieproducenterna, anser EU-böndernas paraplyorganisation.

Företag som säljer sojadryck som ”mjölk” måste enligt domen i EUs domstol ändra namn på produkten och förpackningen. Samma gäller för de företag som säljer tofu som smör.

En seger

Domen är en seger för konsumentens rätt att veta vad maten innehåller, menar Copa Cogeca, paraplyorganisation för EUs lantbrukarorganisationer och bondekooperativ.

Det som domen tar ställning till är inte själva förekomsten av innovativa vegetariska produkter på marknaden, understryker Copa Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen.

Ska inte vilseledas

– Det handlar om att konsumenten inte ska vilseledas vad gäller skillnaden mellan vegetariska produkter och animaliska, säger Pesonen, som understryker produkternas olika näringsinnehåll och mejerivarors höga innehåll av kalcium.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen