Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 februari 2018

EU erbjuder Mercosurländerna ökad köttimport

EU har bättrat på sitt bud om export av nötkött från Mercosurländerna till EU. Under tisdagens möte föreslogs att de sydamerikanska länderna ska få exportera 99 000 ton varje år i stället för 70 000 ton som tidigare låg på förhandlingsbordet – det skapar starka reaktioner hos Europas nötköttsproducenter.

FOTO: Mostphotos/Bildbyrån

Under tisdagen mötte EU-kommissionär Cecilia Malmström och EU:s jordbruksminister Phil Hogan representanter från de sydamerikanska Mercosurländerna – Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela för att komma närmare ett slutet handelsavtal mellan länderna och EU.

Höjs från 70 000 till 99 000 ton

För att komma närmare ett påskrivet avtal bättrade EU på sitt bud om sänkta tullar för export av nötkött från Mercosur till EU. Det tidigare förslaget om 70 000 ton om året höjdes till 99 000 ton per år, rapporterar Reuters.

I utbyte ska EU få sänkta tullar på export av bilar, mejeriprodukter och ett antal andra varor och tjänster.

Men erbjudandet om högre nivåer för export är villkorat att Mercosurländerna gör vissa eftergifter i områden som är intressanta för EU.

Malmström: ”En liten eftergift”

Cecilia Malmström sa efter mötet att hon anser att det är en liten eftergift från EU:s sida eftersom avtalet är av stort intresse för EU.

– Det här avtalet skulle innebära stora möjligheter för till exempel fordonsindustrin i EU, inte minst för svenska företag som Volvo, säger hon till TT efter mötet.

”Offrar nötköttet för bilsektor”

Men den ökade importen av nötkött till EU ger kraftiga reaktioner från bland andra nötköttsproducenter i Irland och i Frankrike.

Angus Woods som är ordförande för den irländska lantbrukarorganisationen IFA National Livestock uttryckte sin skeptisism efter mötet.

– Malmström är beredd att offra ännu mer nötkött till förmån för det stora företagen och för bilsektorn, sa han.

Avtal innan mars

Om avtalet går i hamn är det största någonsin i EU:s historia.

– Det är vårt absoluta mål att ha ett avtal färdigt innan mars, säger Cecilia Malmström.

LÄS MER: Avtalet mellan EU och Mercosur nära ett avgörande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen