Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari 2019

EU förklarar Tjeckien fritt från afrikansk svinpest

Sedan i april i fjol har inga nya fall av afrikansk svinpest konstaterats i Tjeckien. Därför upphäver nu EU alla restriktioner kopplade till sjukdomen.

 Tjeckien har inte haft ett enda fall av afrikansk svinpest sedan i april 2018. Därför är landet nu fritt från afrikansk svinpest, enligt EU.
Tjeckien har inte haft ett enda fall av afrikansk svinpest sedan i april 2018. Därför är landet nu fritt från afrikansk svinpest, enligt EU. FOTO: Stefan Dinse

Första fallet av den fruktade sjukdomen konstaterades i Tjeckien i juni 2017. Vildsvinen har sedan dess jagats hårt i den närmare 90 kvadratkilometer stora högriskzonen och man har skjutit av drygt 3 500 svin, varav 18 stycken bar på sjukdomen.

Inga tamgrisar drabbade

Afrikansk svinpest har sammanlagt hittats hos 230 tjeckiska vildsvin, men inga av landets tamgrisar har drabbats.

I december blev Tjeckien förklarat som fritt från smitta av Världsorganisationen för djurhälsa (OIE), och nu upphäver även EU begränsningarna. Landet förklaras därmed fritt från smittan.

”En liten belöning”

Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälso- och matfrågor, välkomnar beslutet:

– Tjeckiens exempel visar att de verktyg och strategier som tagits fram inom EU fungerar. Sjukdomen kan kontrolleras och även utrotas. Det här är en liten belöning, men vi har inte råd att slappna av, våra ansträngningar i kampen mot afrikansk svinpest fortsätter, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Tjeckien fritt från afrikansk svinpestLÄS MER: Kastad korvmacka förde pesten till Tjeckien

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen