Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 maj 2018

EU-förslag: Tillåtet bevattna med avloppsvatten

EU-kommissionen öppnar för användning av avlopps- och annat orenat vatten för bevattning, om vissa gränsvärden i vattnet inte överskrids.

FOTO: Istock

EU-kommissionen har tagit fram ett förslag till nya regler som ska stimulera till ökad användning av vatten som inte är drickbart för bevattning i jordbruket. Förslaget innehåller att antal restriktioner, inklusive maximala nivåer av E.coli-bakterier, samt krav på övervakning av kontroll för att säkerställa att vattnet har en tillräcklig hög kvalitet för bevattning, skriver Agri Business.

– Förslaget skapar bara vinnare. Våra lantbrukare får tillgång till ett hållbart vatten för bevattning, samtidigt som konsumenterna vet att produkterna de äter är säkra och företagen får nya affärsmöjligheter, säger EU-kommissionären för miljö-, havs- och fiskenäringar Karmenu Vella i en kommentar, till Agri Business.

Låga grundvattennivåer

Utöver det innebär förslaget också en vinst för miljön, genom bättre hantering av vattentillgångarna, uppger han. Idag råder låga grundvattenivvåer på många håll i Sverige. Inom EU råder ett konstant tillstånd av brist på vatten inom en tredjedel av landarealen. Problemet väntas bli värre som en följd av klimatförändringar, som leder till att allt större svårigheter att förutsäga och reglera vattennivåerna. I sin tur påverkar det kraftigt tillgången till renat färskvatten.

Krav på redovisning

Förslaget innefattar också ett kontroll- och riskhanteringssystem för att säkerställa att vatten som återanvänds är säkert, samt för att identifiera problem i samband med användningen. Krav kommer även att ställas på redovisning av användning av vatten som inte är renat, både vad gäller kvantitet och kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Avloppsutredningen föreslår – ingen tvångsanslutning till enskilda avlopp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen