Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli 2019

EU försöker lugna om Mercosur

Sommartiden får EU att varna för svinpest och alltför varma djurtransporter.

Oron för det stora handelsavtalet med Sydamerika vill man dock gärna tona ner.

 EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Tibor Illyes

Att EU-kommissionen kommit överens om ett gigantiskt handelsavtal med de så kallade Mercosur-länderna har väckt rejäl oro i jordbrukskretsar.

Inte minst handlar det om vad konsekvenserna ska bli när köttbjässar som Brasilien och Argentina friare tillåts exportera till EU.

”Mycket desinformation”

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill dock gärna slå hål på oron.

– Det här är en möjlighet att presentera vad som faktiskt ingår i uppgörelsen, för det finns mycket desinformation och felaktiga fakta som förekommer, hävdar Hogan på väg in till måndagens jordbruksministermöte i Bryssel, där mer information ska ges till medlemsländerna om vad som egentligen är på gång.

Kvoter och spärrar

Hogan trycker hårt på de klimatlöften som Mercosur-länderna accepterat och betonar att det inte blir fritt fram att sälja hur mycket som helst till EU.

– Vi har kommit fram till kvoter snarare än fullständigt liberalisering. Och vi har byggt in säkerhetsspärrar, vi har sett till att det inte kommer att komma några produkter från Mercosur-länderna som inte uppfyller EU:s livsmedelsregler. Jag hoppas att våra lantbrukare och våra ministrar när de har läst det här mer noggrant förstår att vi har nått ett balanserat resultat, säger den irländske kommissionären i Bryssel.

Pest och hetta

Samtidigt finns det andra orosmoln som EU-kommissionen hellre pratar om. På måndagen varnades om både spridningen av afrikansk svinpest och förekomsten av alltför långa djurtransporter.

Båda ämnena är extra aktuella under sommaren, då svinpesten ofta sprids genom livsmedel som turister tar med sig från ett land till ett annat och hettan samtidigt förvärrar för de djur som transporteras runt om i unionen.

– Vi vet alltför väl att det förekommer djurtransporter i strid med våra gemensamma regler, inte minst under sommaren. Vi måste se till att det blir ett slut på dessa upprepade och allvarliga överträdelser, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till sina kollegor i Bryssel.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen