Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 augusti 2018

EU har fyrfaldigat USA-importen av sojabönor

Innan EU ens börjat uppfylla sitt löfte om att importera mer sojabönor från USA, har importen stigit fyrfaldigt på ett år, visar statistik från EU-kommissionen.

FOTO: Istock

Totalt har EU-importen av sojabönor ökat 283 procent, till närmare 360 000 ton, under juli i år, jämfört med juli i fjol. Men enligt EU-ordföranden Jean-Claude Juncker och handelskommissionären Cecilia Malmström är det marknadskrafterna som har lett till ökningen. Samtidigt har EU-importen från USA av sojamjöl ökat, dock med endast 3,3 procent. Siffrorna innebär att USA:s andel av konsumtionen av sojabönor i Europa har ökat från 9 procent till 37 procent, enligt siffror från EU-kommissionen.

Vill förhindra handelskrig

Juncker och Malmström träffade under juli USA:s president Donald Trump i syfte att minska risken för ett handelskrig mellan EU och USA. Parterna kom då fram till en överenskommelse på ett antal punkter. Det handlade om att samarbeta för att undanröja tullar och handelshinder, samt öka handeln av olika produkter. EU utlovade då ökade inköp av sojabönor och naturgas från USA, samtidigt som ytterligare ansträngningar ska göras för att lösa frågan om USA:s tullar för import av stål och aluminium, samt EU:s svar på dessa.

Under samma period som EU-importen av sojabönor från USA har ökat kraftigt, har den sjunkit från Brasilien och Paraguay. Minskningen där ligger på närmare 29 respektive 61 procent. Den sammanlagda EU-importen av sojabönor har sjunkit med 8,4 procent.

LÄS OCKSÅ: ”Överraskande positivt” när Trump mötte Juncker

Relaterade artiklar

Till toppen