Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 mars 2018

EU-parlamentet röstar om neonikotinoider

I dag röstar EU-parlamentet om ett förbud mot neonikotinoider. Omröstningen är inte beslutande men det är ett tydligt sätt för parlamentet att pressa kommissionen att ta tag i frågan. De svenska parlamentarikerna är övertygade att förslaget om ett förbud kommer att gå igenom.

FOTO: IBL/Bildbyrån/Istock

I dag, torsdag röstar EU-parlamentet om en initativrapport till EU-kommissionen gällande ett förbud mot ämnen som innehåller neonikotinoider.

Neonikotinoider förekommer i växtskyddsmedel och i Sverige används medel som innehåller ämnena bland annat vid odling av sockerbetor.

LÄS OCKSÅ: Förbud kan slå hårt mot svenska sockerodlare

Ett sätt för parlamentet att driva på frågan

Omröstningen är inte ett formellt beslut utan ett sätt för parlamentet att driva på frågan om förbudet gentemot komissionen och att få dem att ta fram ett lagförslag om ett permanent förbud mot de tre neonikotinoiderna imidakloprid, klotianidin och tiametoxam.

– Det vi vill se är att de förbjuder de här tre ämnena. Jag ser med allvar på situationen för insekter och bin i Europa och jag tror att det är ett bekymmer i jordbruket om vi inte har bra pollinerare som kan verka, säger EU-parlamentariker och ledamot i miljöutskottet Jytte Guteland (S).

”Vi måste agera utifrån Efsas rapport”

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) anser också att ett förbud i någon form är helt nödvändigt, speciellt med hänsyn till den rapport som Efsa presenterade under onsdagen.

– Det som hänt i dag är att Efsa kommit med sin rapport och det jag kan bedöma hittills är att rapporten konstaterar att de tre neonikotinoiderna innebär risk för binas hälsa. Det råder inget tvivel att man måste agera utifrån det med någon forma av förbud, säger han.

LÄS MER: Efsa slår fast att neonikotinoider innebär hot mot pollinatörer

Finns konsensus inom parlamentet

Förslaget innehåller flera delar för att hindra bidöden i Europa och Gutelands uppfattning är att det finns en bred konsensus om att man vill stärka binas förutsättningar och att det kommer att bli inriktningen. Men hon tror också att det kan bli diskussioner kring hur långt man vill gå i regleringen av neonikotinoiderna.

Christofer Fjellner (M) tror att parlamentet i stora drag kommer att gå på den linje som utskottet lagt fram.

– Diskussionen som varit har varit kopplad till neonikotinoider borde bli rimligtvis bli mycket mindre när vi har vetenskapen vid handen. Däremot finns de flera andra helt orimliga förslag om att stoppa försäljning av honung och att ha honung i mjölken till barn som egentligen borde generera mer diskussionen än det gjort, säger Fjellner.

Kan komma förslag på mer omfattande förbud

Det förslag som ligger på bordet gäller förbud mot de tre neonikotinoiderna imidakloprid, klotianidin och tiametoxam och deras användning utomhus. Men enligt Jytte Guteland talas det också om förslag på förbud mot alla typer av neonikotinoiderna och även ett förbud mot användning inomhus.

– Jag har ännu inte sett de förslagen. Men det är något som skulle kunna dyka upp i diskussionerna under morgondagen, säger hon.

Vill eventuellt tillåta i vissa fall

Fjellner tycker att det är ansvarslöst att lägga ett generellt förbud utan att utvärdera riskerna mer noggrant.

– Jag har förståelse för den oro som lantbrukare känner. Därför måste man ta en rejäl funderare på vilket sätt man ska ändra användningen och hur man kan minska risken ytterligare och kanske tillåta det i vissa fall. Men samtidigt är jag helt övertygad om att det finns få lantbrukare som vill använda ett medel som har stora problem för vår hälsa, säger han.

Omröstningen blir en stark signal till kommissionen men i slutändan ligger avgörandet hos medlemsländerna och den 24 mars träffas medlemsländernas kommitté för att fatta beslut i frågan.

LÄS MER: Beslut om neonikotinoider dröjerLÄS MER: Storbritannien kommer rösta för ett förbudLÄS OCKSÅ: Betningsförbudet ett av få orosmoln för frö- och oljeväxtodlarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen