Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 oktober 2017

EU portar Monsanto

Som straff för att ha uteblivit från en glyfosat-hearing portas nu bioteknikföretaget Monsanto från EU-parlamentet.

 Monsato portas från EU-parlamentet.
Monsato portas från EU-parlamentet. FOTO: Ann Lindén

Bioteknikjätten Monsanto förlorar sin lobbyist-ackreditering till EU-parlamentet. Det är straffet för att företaget nobbade att delta i en offentlig hearing 11 oktober om växtskyddsmedlet glyfosats möjliga skadlighet.

Ville inte diskutera

Monsanto uteblev trots stor uppslutning från politiker och akademiker och de EU-myndigheter som granskat glyfosat för godkännande. Ett huvudtema för hearingen var läckta dokument som sägs påvisa att Monsanto hade ett finger med i spelet vid EU-granskningen av glyfosat. Dessa EU-dokument är numera kända som ”The Monsanto papers”.

Dessa dokument ville dock Monsanto inte diskutera i den europeiska offentligheten.

Ställde inte upp

I ett brev till EU-parlamentet, som nu har gjorts offentligt av parlamentets Gröna grupp, förklarar Monsanto att man inte tycker att EU-parlamentet är ett passande forum för denna typ av frågor. Skälet till att man inte ställde upp då parlamentet kallade uppgavs vara misstanken att arrangemanget var ägnat att misskreditera EUs vetenskapliga prövning.

Läs mer: Nytt beslutsdatum satt för glyfosat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen