Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2018

EU säger ja till Bayers köp av Monsanto

EU-kommissionen säger ja till affären mellan Bayer och Monsanto. Därmed blir det omdiskuterade köpet av och världens största koncern inom den agrokemiska industrin bildas.

EU-kommissionen godkänner tyska kemijätten Bayers köp av amerikanska Monsanto. Det rapporterar kommissionen i ett pressmeddelande.

Men köpet är villkorat på så sätt att det även efter köpet måste finnas en effektiv konkurrens när det gäller fröer och bekämpningsmedel.

Har ställt krav på konkurrensen

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager säger i pressmeddelandet att de godkänt köpet eftersom parterna har gjort de insatser som krävs för att affären ska leva upp till kommissionens krav ur konkurrenshänsyn.

– I synnerhet har vi säkerställt att antalet globala aktörer som aktivt konkurrerar på dessa marknader förblir desamma. Det är viktigt eftersom vi behöver konkurrens för att se till att jordbrukarna har ett urval av olika frövarianter och bekämpningsmedel till överkomliga priser. Och vi behöver konkurrens för att driva företag att innovera i digitalt jordbruk och fortsätta att utveckla nya produkter som uppfyller de höga regleringsstandarderna i Europa till gagn för alla européer och miljön, säger Margrethe Vestager i pressmeddelandet.

Kommissionen poängterar också att de nationella och europeiska reglerna gällande växtskydd kommer fortsatt att gälla.

Omdiskuterad affär på 62,5 miljarder dollar

Affären har varit omdiskuterad bland annat i Sverige då man sett risker för att affären kan leda till ett minskat utbud av produkter i Sverige.

Reuters rapporterat att affären uppgår till en summa på 62,5 miljarder dollar. LÄS MER: Bonden förlorare när fyra jättar dominerarLÄS OCKSÅ: Utbudet i Sverige kan minska LÄS MER: Affären mellan Monsanto och Bayer tros få grönt ljus

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen