Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juni 2018

EU stramar åt användning av antibiotika till djur

EU kan införa striktare lagstiftning avseende antibiotikaanvändning på djur och förbud mot att samtidigt föreskriva och sälja läkemedel till djur.

FOTO: Mostphotos

Efter flera års förhandlingar är EU-kommissionen, regeringar och parlamentariker överens om vad som ska ingå i det så kallade veterinärmedicinpaketet.

Ger konkurrensfördelar

– Det huvudsakliga syftet med paketet är att få en bättre fungerande inre marknad för veterinärmedicinska preparat. Men de striktare kraven på antibiotikabehandlingar kommer också ge konkurrensfördelar för svenska bönder, säger My Sahlman, smittskyddsexpert på LRF.

Mer lika villkor

Hantering av antibiotika inom EU regleras till att bli mer lik den svenska. Paketet påverkar tillgängligheten av medicinska preparat, veterinärers möjlighet av både föreskriva och sälja mediciner samt ger restriktioner för gruppbehandling i förebyggande syfte.

”Måste vidta åtgärder”

– I Sverige arbetar vi redan på det sätt som veterinärmedicinpaketet säger. Det innebär att svenska bönder kan fortsätta arbeta som vanligt medan lantbrukare i de flesta andra medlemsstater måste vidta åtgärder, säger My Sahlman.

LÄS MER: EU sätter stopp för förebyggande antibiotika

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen