Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juli 2018

EU tillåter foderskörd från trädor

Fodergräs från trädor ska få skördas de nordiska och baltiska länder som ansökt om detta, enligt ett EU- beslut. Beslutet fattades under torsdagen, med hänvisning till torkan och Force Majeure. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) betecknar beslutet som glädjande.

 Landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S).
Landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S). FOTO: Ann Lindén/Istock

Flera nordiska och baltiska länder har tillsammans ansökt till EU-kommissionen om att bönderna ska få använda fodergräs från trädor. Tidigare har detta varit tillåtet genom generella dispenser från Jordbruksverket och länsstyrelserna. Nu blir det tillåtet att använda gräs och annan biomassa för att utfordra djuren i de länder som har uttryckt önskemål om detta.

– EU-myndigheterna har fattat beslutet, med hänvisning till force majeure-skäl, att under den rådande torkan godkänna skörd av trädor, utan att man behöver ha dispenser eller tillstånd i de berörda länderna, säger Bengt Johnsson, handläggare på Jordbruksverket.

”Krävs snabba handlingar”

Landsbygdminister Sven Erik Bucht (S), säger att EU-myndigheterna inser att det krävs snabba handlingar.

– Det är glädjande att man har tagit det definitiva beslutet efter Jordbruksverkets dispens för några veckor sedan. Vi har en dialog med myndigheterna i Bryssel och där finns insikt om behovet av snabb handling, säger Sven-Erik Bucht, till Land Lantbruk.

Under måndagen ska Sven-Erik Bucht delta i fortsatta möten på EU-nivå avseende andra åtgärder som Sverige har efterlyst, bland annat krisstöd, tidigarelagda utbetalningar för jordbruksstöd och att höja förskotten på landsbygdsstöden från 75 procent till 85 procent.

Ändrar tidigare regler

De berörda länderna är Sverige, Danmark, Finland, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Den danska miljö- och livsmedelsministern Jakob Elleman-Jensen säger i ett skriftligt uttalande att landet har pressat på för att ändra reglerna då lantbruket står i en extrem situation.

– Gräset på marker i träda slås normalt efter 1 augusti, så det är en normal procedur. Det nya är att det får användas som foder. Det är sunt förnuft att vi i en situation där torka betyder brist på foder, visar flexibilitet och använder det foder som finns tillgängligt, säger han.

Räknas som träda

De nya reglerna betyder att även om träda betas eller skördas för att användas som djurfoder, fortsätter den att räknas som är i träda. Mark som är i träda enligt kraven på ekologiska fokusarealer fortsätter att vara det, även om området betas eller om gräs skördas för att bli foder. Beslutet gäller under marknadsåret och växtsäsongen och innebär ett undantag från tidigare gällande regler för EU:s direkta lantbruksstöd. Beslutet ska antas av EU-kommissionen innan det formellt träder i kraft från 1 augusti.

LÄS OCKSÅ: Bucht: Nu är det bara att skördaLÄS OCKSÅ: Har du kompensationsstöd – kontakta länsstyrelsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen