Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 april 2017

EU väntas godkänna 10-årsförlängning för glyfosat

Glyfosat kan bli tillåtet att använda i minst år tio framöver. EU-kommissionen väntas besluta om ett godkännande de närmaste dagarna.

FOTO: Per Emgardsson

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan hoppas och tror att EU-kommissionen ska ge tummen upp för ett långvarigt tillstånd för att använda glyfosat.

– Förhoppningsvis kan vi de närmaste veckorna få ett beslut för att återgodkänna glofosat för i alla fall de närmaste tio åren, sade han den 11 april, enligt Farmers Weekly.

Frågan kommer att diskuteras på onsdagen, den 26 april, rapporterar Irish Farmers Journal. Det är dock inte bekräftat att något beslut kommer att tas i frågan på onsdagen.

Glyfosat, som är den vanligaste verksamma substansen i växtskyddsmedel i Sverige, har ibland beskrivits som skadligt. Bland annat har Världshälsoorganisationen WHO genom sitt cancerforskningsinstitut IARC tidigare klassificerat ämnet som ”troligen cancerframkallande”.

Men i mars kom beskedet från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (ECHA) att glyfosat inte ska klassificeras som cancerframkallande, vilket Land Lantbruk rapporterade om den 15 april.

Relaterade artiklar

Till toppen