Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 februari 2018

EU vill ha mer kött på benen innan beslut

Det förslag om ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger i Finland som skickades till EU i höstas kommer att ta lite längre tid att genomföra.

 Finland vill att restauranger ska tvingas ursprungsmärka kött och fisk.
Finland vill att restauranger ska tvingas ursprungsmärka kött och fisk. FOTO: Mostphotos

Finland vill tvinga fram en ursprungsmärkning av kött som serveras på restauranger i landet. Förhoppningen var att nya bestämmelser skulle träda i kraft under våren, men nu har EU-kommissionen skickat tillbaka förordningen.

Syftet med den nya bestämmelsen är att göra det lättare för konsumenterna att få veta köttets ursprung även på restauranger.

Mer bevis

Enligt Landsbygdens folk vill EU-kommissionen ha ytterligare bevis från Finland på sambandet mellan produktens ursprung och kvalitet. Enligt kommissionen gäller Finlands motiveringar framför allt livsmedelssäkerhet samt djurs hälsa och välmående. Medlemslandet måste bevisa att livsmedlets ursprung har ett samband med dess kvalitet.

”Borde inte behöva fråga”

– Vi ger oss inte, frågan är viktig för regeringen. Konsumenterna vill veta varifrån maten kommer och de borde inte behöva fråga om det skilt. Det här handlar om öppenhet som bidrar till medvetna och ansvarsfulla val, påpekar jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent).

Nytt förslag

Nu ska jord- och skogsbruksministeriet arbeta fram ett nytt förslag, med kommissionens kommentarer i beaktande, och ska skickas till kommissionen i juni.

Anges i affärer

Sedan tidigare har Finland beslutat att ursprunget för kött och mejeriprodukter ska anges i affärerna, något som började gälla i somras. I september kom förslaget från jord- och skogsbruksministeriet att ursprunget även för köttet och fisken som serveras på restaurang måste anges.

Relaterade artiklar

Till toppen