Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 mars 2018

EU:s hårda motdrag mot Trumps ståltullar

EU börjar nu formulera ett skarpt motdrag till de av USA:s president Donald Trump föreslagna ståltullarna. EU svarar med tullar på livsmedel och jordbruksprodukter.

FOTO: IBL

Under onsdagen antog EU-kommissionen ett förslag på en lista över amerikanska produkter som får strafftullar. Listan är ett svar på USA:s hot från i början av mars om 25-procentiga tullar på stål, samt 10-procentiga tullar på aluminium från EU, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Jordbruksprodukter drabbas

På den lista som är framtagen av EU, men ännu inte offentliggjord, finns tre områden, stål, livsmedel och övriga produkter. EU-sanktionerna innefattar tullar på jordbruksprodukter till ett värde av 347 miljoner euro, cirka 3,5 miljarder kronor, samt processade livsmedel för 604 miljoner euro, cirka sex miljarder kronor.

”Måste reagera”

Bourbon och whiskey drabbas hårt. Under en presskonferens under tisdagen nämnde EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström även tullar på jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice, skriver Direkt.

Så länge beslutet inte är fattat är förhoppningen från EU:s sida att det inte blir av, säger hon till nyhetsbyrån.

– Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan heller avstå från att reagera, säger hon till Direkt.

De totala EU-sanktionerna har enligt källor inom unionen ett värde av produkterna på 2,8 miljarder euro, där en tull läggs på 25 procent.

LÄS OCKSÅ: Ilska från amerikanska lantbruket efter Trumps tullbesked

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen