Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 november 2018

EU:s nya antibiotikalag gynnar Sverige

Ministerrådet klubbade igår igenom den nya EU-lagstiftningen som förbjuder överanvändning av antibiotika inom djurhållningen. Om tre år träder den nya lagen i kraft.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är nöjd med förbudet.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är nöjd med förbudet. FOTO: Ann Lindén

– Det är en framgång från svensk sida. Vi har jobbat länge för det. Hösten 2014 tog kommissionen fram lagstiftningen som nu tröskats fram och tillbaka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Land Lantbruk.

Antibiotika som rutin förbjuds

Som Land Lantbruk tidigare rapporterat antog EU-parlamentet för en månad sedan de nya reglerna som innebär att EU-lagstiftningen nu blir mer lik den svenska när det gäller antibiotikaanvändning. Det blir inte längre tillåtet att använda antibiotika rutinmässigt för att kompensera för dålig djurhållning.

Recept från veterinär

Möjligheten att använda antibiotika i förebyggande syfte begränsas kraftigt. Recept från veterinär kommer att krävas för att hämta ut antibiotika. All försäljning av preparaten ska också rapporteras till EU. Det blir alltså inte frivilligt som det varit hittills. För svensk del kommer EU:s nya lagar inte att märkas i produktionen.

 Rutinmässig antibiotikaanvändning förbjuds inom EU om tre år.
Rutinmässig antibiotikaanvändning förbjuds inom EU om tre år. FOTO: iStock

Skrattar inte längre

– Vi har lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Vi har haft en lagstiftning och restriktioner sedan 80- 90-talen. Då skrattade man åt oss. Det gör de inte längre. Nu kommer de och frågar: hur gör ni? Det är viktigt att påpeka att partipolitiskt är vi helt överens om att ha en restriktiv användning av antibiotika, säger Bucht.

Branschen välkomnar

Inte oväntat välkomnar de svenska branschorganisationerna den nya lagen.

– Vi ser det som positivt att man gör den här typen av ställningstagande som vi i Sverige jobbat med sedan 1986. Vi gick före som bransch, säger Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen.

 Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen
Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen FOTO: Göran Berglund

En förtroendefråga

– Det är en förtroendefråga för hela köttbranschen. Det gör att de här länderna måste arbeta med bättre djurhållning, något som vi länge har jobbat för i Sverige tillsammans med duktiga och intresserade lantbrukare och kunniga veterinärer.

Konkurrenskraften stärks

För Sverige har satsningarna på friskare djur inneburit högre produktionskostnader. Nu måste även andra europeiska länder följa efter.

– Vi ser att detta på sikt innebär att den svenska relativa konkurrenskraften stärks när andra länder måste ställa om sin uppfödning, säger Agné.

Importkött omfattas

Den nya lagen gäller även kött som importeras från länder utanför EU. Sådant kött får heller inte komma från djur som utsatts för överanvändning av antibiotika.

LÄS MER: EU:s skärpta antibiotikalag ger Sverige fördelLÄS MER: Trump hotar EU med hämnd efter beslut om antibiotikaLÄS MER: Antibiotikaresistens snart större hot än cancer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen