EU:s nya antibiotikalag gynnar Sverige
Ministerrådet klubbade igår igenom den nya EU-lagstiftningen som förbjuder överanvändning av antibiotika inom djurhållningen. Om tre år träder den nya lagen i kraft.
– Det är en framgång från svensk sida. Vi har jobbat länge för det. Hösten 2014 tog kommissionen fram lagstiftningen som nu tröskats fram och tillbaka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Land Lantbruk.
Antibiotika som rutin förbjuds
Som Land Lantbruk tidigare rapporterat antog EU-parlamentet för en månad sedan de nya reglerna som innebär att EU-lagstiftningen nu blir mer lik den svenska när det gäller antibiotikaanvändning. Det blir inte längre tillåtet att använda antibiotika rutinmässigt för att kompensera för dålig djurhållning.
Recept från veterinär
Möjligheten att använda antibiotika i förebyggande syfte begränsas kraftigt. Recept från veterinär kommer att krävas för att hämta ut antibiotika. All försäljning av preparaten ska också rapporteras till EU. Det blir alltså inte frivilligt som det varit hittills. För svensk del kommer EU:s nya lagar inte att märkas i produktionen.
Skrattar inte längre
– Vi har lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Vi har haft en lagstiftning och restriktioner sedan 80- 90-talen. Då skrattade man åt oss. Det gör de inte längre. Nu kommer de och frågar: hur gör ni? Det är viktigt att påpeka att partipolitiskt är vi helt överens om att ha en restriktiv användning av antibiotika, säger Bucht.
Branschen välkomnar
Inte oväntat välkomnar de svenska branschorganisationerna den nya lagen.
– Vi ser det som positivt att man gör den här typen av ställningstagande som vi i Sverige jobbat med sedan 1986. Vi gick före som bransch, säger Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen.
En förtroendefråga
– Det är en förtroendefråga för hela köttbranschen. Det gör att de här länderna måste arbeta med bättre djurhållning, något som vi länge har jobbat för i Sverige tillsammans med duktiga och intresserade lantbrukare och kunniga veterinärer.
Konkurrenskraften stärks
För Sverige har satsningarna på friskare djur inneburit högre produktionskostnader. Nu måste även andra europeiska länder följa efter.
– Vi ser att detta på sikt innebär att den svenska relativa konkurrenskraften stärks när andra länder måste ställa om sin uppfödning, säger Agné.
Importkött omfattas
Den nya lagen gäller även kött som importeras från länder utanför EU. Sådant kött får heller inte komma från djur som utsatts för överanvändning av antibiotika.
LÄS MER: EU:s skärpta antibiotikalag ger Sverige fördelLÄS MER: Trump hotar EU med hämnd efter beslut om antibiotikaLÄS MER: Antibiotikaresistens snart större hot än cancer
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.