Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 maj

Evakueringsövning ska förbereda för kris

En stor övning där hundratals djur skulle brandevakueras gick av stapeln i halländska Simlångsdalen i helgen.

– Jag höll på att få en stut på ett ton över mig, men det gick bra, säger deltagaren Carina Alven, styrelseledamot i organisationen Svenska Blå Stjärnan. 

 Ett hundratal djur evakuerades under en övning i Halland i helgen. Syftet med pilotprojektet som övningen är en del av är att förbättra beredskapen inför krissituationer.
Ett hundratal djur evakuerades under en övning i Halland i helgen. Syftet med pilotprojektet som övningen är en del av är att förbättra beredskapen inför krissituationer. FOTO: Åsa Pernes

Vad händer då Ringhals exploderar, en stor skogsbrand bryter ut och flera hundra nötkreatur och hästar är i fara? 

Det vet Carina Alfven. I alla fall när det gäller en övning av nämnda scenario. Hon är styrelseledamot i organisationen Svenska Blå Stjärnan som i helgen genomförde en omfattande krisövning med djur i Halland.

40 hästar räddades

Två gårdar var med i övningen där uppdraget var att evakuera djur i händelse av skogsbrand eller Ringhalsutbrott. På Håkan Anderssons stuteri i Dottrabol, Simlångsdalen, skulle cirka 40 hästar utspridda på olika hagar räddas. 

– De hade ponnys på gården och de är ju inte bara att hämta. När vi väl fångat och transporterat dem till en annan hage så ringde någon och sa att vinden hade vänt. Vi var tvungna att flytta alla hästarna igen. Då blev de inte så nöjda, säger Carina Alfven. 

 Svenska Blå Stjärnan, Regional Resurs Grupp Halland och Frivilliga Radioorganisationen var på plats.
Svenska Blå Stjärnan, Regional Resurs Grupp Halland och Frivilliga Radioorganisationen var på plats. FOTO: Åsa Pernes

Pilotprojekt för katastrofhantering

Övningen är den första i sitt slag och ses som ett pilotprojekt när det kommer till katastrofhantering för djur vid brand. Efter fjolårets omfattande bränder i Västmanland beslutade sig Svenska Blå Stjärnan, Regional Resurs Grupp Halland (RRG) och Länsstyrelsen för att hålla föreläsningar och en avslutande övning så att dylika kriser ska kunna hanteras på ett bra sätt. 

– I branden förra året så skadades djurägare när de gick in och försökte rädda sina djur, så vi vill öva i år. Sedan är inte räddningstjänsten utbildade för att ta hand om djuren om det brinner i en ladugård, så det kan man inte förutsätta, säger Carina Alfven. 

Carina Alfvens råd inför en skogsbrand

* Utarbeta en beredskapsplan med andra lantbrukare och hästägare. Var man till exempel kan hitta hjälp och hitta vatten. 

* Utse en räddningsledare som alla vänder sig till.

* Behåll lugnet. 

* Tänk på din egen säkerhet först. Ingen vinner på om du skadas och inte kan hjälpa till eller informera.

* Kommunicera mera. Det kan aldrig bli för mycket information via kommunikationsradio om övriga möjligheter att kontakta varandra på slås ut. 

Flera organisationer på plats

10 personer från Svenska Blå Stjärnan, 10 personer från RRG och 10 personer från Frivilliga Radioorganisationen (FRO) var på plats.

– Det gick jättebra. Hos Anna Kristensson på Skenekulls gård Simlångsdalen lastades 24 kor på en kreaturskärra, av de 240 nötkreatur som fanns på gården, som vi skulle försöka mota in i transporten och frakta till ett nytt ställe. Sedan fick vi kommunicera via kommunikationsradio med staben om var det brinner och vilka olika ställen i skogen som djuren hade placerats, säger Carina Alfven.

Det måste ha varit något av en utmaning?

– Jo, det är ett stresshormon som slår till och vi är ju bara människor. Men man får göra sitt bästa. Jag höll på att få en stut på ett ton över mig och jag for iväg där en bit, men det gick bra, skrattar Carina Alfvén.

Det här är Svenska Blå Stjärnan

* Totalt finns det 6 000 medlemmar runt om i landet.

* Bland uppdragen finns även att ta hand om krisdrabbade djur, smittspårning, sanering, djurskötsel, stöd till drabbade djurägare och arbeta med oljesanering av vilt. 

* Uppdragen kommer från Jordbruksverket, Länsstyrelsen, kommuner och näringslivet. 

* Organisationen har bland annat arbetat vid fågelinfluensautbrotten i Skåne 2016 och Nyköping 2017, oljesanering vid västkusten och Järfälla 2012 och mjältbrandsutbrottet i Omberg, Östergötland 2016.

* I Sverige finns 2 000 utbildade personer som kan vaccinera djur och ta prover på djur och beten. 

LÄS MER: Han har smygstartat vallskörden i Blekinge

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen