Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 april 2013

Expansion lyfte Viks gård

Viks gård är det lilla familjejordbruket som har utvecklats till centrum för ett riktigt landsbygdsföretag. Med gården som bas tar Land Lantbruks första spjutspetskandidat nu sikte på utlandet.

Det gamla mjölkstallet intill Bråhovda såg byggs just nu om till varmbonad snickarverkstad. Här ska såväl sågverkets medarbetare som lokala hantverkare kunna arbeta utan att frysa under vinterhalvåret.
Bild 1/6Det gamla mjölkstallet intill Bråhovda såg byggs just nu om till varmbonad snickarverkstad. Här ska såväl sågverkets medarbetare som lokala hantverkare kunna arbeta utan att frysa under vinterhalvåret. FOTO: petra gau
Bråhovda såg har gynnats av att mellanstora sågverk i området kring Malmköping har lagt ner. Udda dimensioner och reparationstimmer har blivit något av en specialitet för sågverket. Nu satsar Gunilla och Kjell Jonsson på att mer än fördubbla omsättningen inom två år.
Bild 2/6Bråhovda såg har gynnats av att mellanstora sågverk i området kring Malmköping har lagt ner. Udda dimensioner och reparationstimmer har blivit något av en specialitet för sågverket. Nu satsar Gunilla och Kjell Jonsson på att mer än fördubbla omsättningen inom två år. FOTO: petra gau
Gårdens kor.
Bild 3/6Gårdens kor. FOTO: petra gau
Dikobesättningen är fortfarande navet i företaget. Gunilla Jonsson har valt att satsa på tjurkalvarna, medan kvigorna säljs vidare. Kjell Jonsson fokuserar på gårdens såg och administrationen. Sönerna Kent och Erik hjälper också till.
Bild 4/6Dikobesättningen är fortfarande navet i företaget. Gunilla Jonsson har valt att satsa på tjurkalvarna, medan kvigorna säljs vidare. Kjell Jonsson fokuserar på gårdens såg och administrationen. Sönerna Kent och Erik hjälper också till. FOTO: petra gau
Bild 5/6 FOTO: petra gau
Viks gårds omsättningsökning 2008-2011 är 28 procent. Resultatet för 2011 visar en omsättning på 5 717 129 kronor. Omsättning/anställd: 816 732 kronor/person. Rörelseresultat efter avskrivning: 1 099 211 kronor.
Bild 6/6Viks gårds omsättningsökning 2008-2011 är 28 procent. Resultatet för 2011 visar en omsättning på 5 717 129 kronor. Omsättning/anställd: 816 732 kronor/person. Rörelseresultat efter avskrivning: 1 099 211 kronor.

Det är snart trettio år sedan som Kjell och Gunilla Jonsson tog över lantbruket på Viks gård utanför sörmländska Malmköping efter Kjells föräldrar. Arealen var 66 hektar inklusive arrenden och verksamheten bestod i slutuppfödning av tjurar samt trädgårdsodling.

Trädgårdsbiten fick snart ge vika för en egen dikobesättning med charolais och ambitionen var att växa sig större och utveckla företaget.

Ledig mark till rätt pris var det dock sämre med och såväl Gunilla som Kjell hade arbeten utanför gården som huvudsaklig inkomstkälla.

Först för tio år sedan började det lossna, då närliggande Bråhovda såg med tillhörande mark blev till salu. Kjell och Gunilla slog till direkt.

– Vi var stamkunder där, bland annat köpte vi sågspån till djuren. Det var viktigt för oss att ha sågen på nära håll, säger Kjell Jonsson.

Sedan dess har företaget utvecklats i rask takt och omfattar i dag köttproduktion, sågverk, fastighets- och trädgårdsskötsel, hästfoder samt skogsentreprenad med egen skotare. Till det kommer utarrendering och uthyrning såväl permanent som veckovis av alla de hus och gårdscentra som har tillkommit i och med köpen av granngårdarna.

I utvecklingen av verksamhetsgrenarna har de två sönerna Erik och Kent haft stor betydelse. Genom sina gymnasieutbildningar har de breddat kompetensen inom trädgård och skog. Kent tar nu allt mer hand om fastighets- och trädgårdsverksamheten, medan Erik kör den skotare som köptes in för två år sedan.

Gunilla har huvudansvaret för djuren medan Kjell sköter sågen och administrationen.

– Var och en engagerar sig i det som den är bra på. Det faller sig ganska naturligt vem som gör vad, menar Kent Jonsson.

Efter år av tillväxt är det just nu vid sågen som de stora framtidsplanerna finns. Strukturrationaliseringen, där mellanstora sågverk i området har försvunnit, har gynnat Bråhovda såg som kan förse kunderna med udda dimensioner.

Före årsskiftet anlitades en coach som hjälper företaget med satsning på utförsel av virke till Holland och utveckling av en byggvaruhandel i anslutning till sågen.

– Vi behöver öka grundsortimentet så att vi inte förlorar de kunder som ändå måste åka in till Flen för att köpa trallskruv, konstaterar Kjell Jonsson.

Ambitionen är att mer än dubbla omsättningen för sågverket inom två år. En målsättning som Gunilla och Kjell utan att tveka tror att de kommer att ro i land.

– Vi kommer att processa och förädla mer. Samt ägna oss åt marknadsföring, i dag har vi ingen marknadsföring alls, säger Kjell Jonsson.

Än så länge ryms både viljor och verksamheter under Kjell Jonssons enskilda firma. Fördelen är att kunna utnyttja lokaler och maskiner optimalt. Något som även gäller personalen, som kan hugga i där det behövs, menar Erik Jonsson.

– Man behöver inte bry sig så mycket om vem som jobbar var.

Fakta: Viks blommor och grönt

  • Verksamhetsform: Enskild firma.
  • Antal anställda: Sex, plus en vid behov.
  • Areal: 90 hektar åker och bete, 75 hektar skog. 154 hektar arrenden.
  • Djurhållning: 50 charolaiskor med rekrytering samt slutuppfödning av tjurkalvar. Åretrunt-kalvning för att optimera användning av utrymme och tjur.
  • Växtodling: Vall och spannmål. Försäljning av hösilage. Vissa maskintjänster köps externt.
  • Sågverk: Sågning och försäljning av sågat, hyvlat och tryckt virke. Specialitet udda dimensioner, okantade brädor samt reparationstimmer.
  • Fastighetsskötsel: Trädgårdsskötsel och anläggning genom Maskinring Sörmland. Även privata uppdrag.
  • Skogsentreprenad: Skotning på kontrakt.
  • Bostäder: Uthyrning av permanent- och sommarboende.

Relaterade artiklar

Till toppen