Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 januari

Experten: Detta kan du göra om pensionen är låg

Har du riktigt ont om pengar som pensionär?

– Då kan du undersöka om du kan få bostadstillägg, säger Lars Pettersson på Pensionsmyndigheten.

 – Bostadstillägget är jätteviktigt för många pensionärer, säger Lars Pettersson på Pensionsmyndigheten.
– Bostadstillägget är jätteviktigt för många pensionärer, säger Lars Pettersson på Pensionsmyndigheten. FOTO: Pensionsmyndigheten

Om du är en äldre kvinna som jobbat deltid eller inte alls, utan varit hemma med barnen och arbetat utan ersättning på gården, eller om du och din make kanske har tagit ut låga inkomster från lantbruket – då blir pensionen låg för båda.

Garantipension

Den som inte arbetat alls får bara så kallad garantipension, cirka 8 000 kronor. För gifta eller samboende är det en tusenlapp lägre, 7 000 kronor. Detta eftersom de som bor ihop och delar på hyran lever billigare, enligt Pensionsmyndigheten.

Kan få bostadstillägg

Över 20 000 svenskar har bara garantipension. Pengar som inte går att leva på.

– Kolla om du kan få bostadstillägg, det vill säga skattefri hjälp med boendekostnaden. Du måste ha fyllt 65 år och ta ut hela din allmänna pension för att kunna få bostadstillägg, säger Lars Pettersson, som är specialist på allmän pension på Pensionsmyndigheten.

Låg inkomst

Bostadstillägg är maximalt 5 560 kronor. En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har lägre inkomst än 15 000 kronor efter skatt per månad som ensamstående.

Utöver det kan man få äldreförsörjningsstöd, för den som saknar tillräcklig pension för att kunna ha en skälig levnadsnivå, enligt reglerna.

Fundera på att sälja

När du ansöker om äldreförsörjningsstöd prövar Pensionsmyndigheten alltid samtidigt om du också har rätt till bostadstillägg. Men stödet minskar om du har andra tillgångar – som skog, mark eller pengar på banken.

Kanske måste du fundera på att sälja delar av lantbruket eller flytta och hyra ut. Något som kan vara svårt för många, särskilt om gården ska gå vidare till nästa generation.

Barnen kan bidra

Men om det inte går att sälja gården för att barnen ska ta över den – då kanske barnen kan bidra till pensionen. Men det måste var och en avgöra själv.

– Det ringer folk varje dag till vår kundtjänst och har synpunkter på sin pension, men synpunkterna är väldigt olika. Vad som är rimligt beror på vilka förväntningar man har på pensionen, vilken livsstil och vilka utgifter man har hur man tänkt sig leva när man slutat jobba, säger Lars Pettersson.

Fakta: Äldreförsörjningsstöd

Räknas av mot andra inkomster

Antal pensionärer med äldreförsörjningsstöd: 23 126 personer.

Medelbelopp: 3 564 kronor per månad.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du beräkna om du har rätt till bostadstillägg.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen