Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 december 2017

Experten: Så förbättrar du klövhälsan

Friska klövar hos mjölkkorna är en viktig faktor för bra mjölkproduktion. Det är väl känt, men däremot är det kanske inte alltid man upptäcker hältan i tid och sätter in åtgärder snabbt när vardagen är stressig.

FOTO: Ann Lindén

Karl Burgi, klövverkare från Wisconsin, USA, var den förste föredragshållaren på Keenandagarna. Han har många års erfarenhet av hur man förbättrar klövhälsan och därmed också produktionen.

– När ni åker hemifrån de här dagarna ska ni alla ha med er två saker som ni kan ändra på som kommer att göra stor skillnad för klövhälsan på era djur, sa Karl Burgi.

Åtgärder inom 24 timmar

Det första han tog upp var hur man identifierar den halta kon.

– Vem har ansvaret för att identifiera den halta kon? Upptäcker vi en halt ko så måste åtgärderna göras inom 24 timmar. Mastit upptäcker och behandlar vi direkt, men när det gäller hältor kommer vi lite efter, sa Karl Burgi.

Han visade statistik på vad hälta hos en mjölkko kostar. Den största kostnaden ligger i att det tar längre tid för kon att bli dräktig, i genomsnitt 28 dagar extra. Därefter kommer kostnaden för att man inte kan behålla kon så länge i besättningen.

Drabbar ofta yttre bakklövarna

95 procent av alla hältor beror på antingen en klövskada, klövsulesår eller skador i vita linjen, eller en smittsam klövsjukdom, oftast digital dermatitis. 95 procent av skadorna drabbar de yttre bakklövarna.

Ett av de råd Karl Burgis gav var att alla kvigor ska klövverkas senast 3 veckor innan kalvning.

– Förstakalvarna är extra viktiga att tänka på. De står inför en stor omställning. Vilken Formel 1 förare skulle starta en tävling med dåliga däck, sa Karl Burgi.

Funktionell verkning

Han betonade också vikten av väl utförd verkning. Vid verkning i förebyggande syfte, funktionell verkning, gäller att mindre verkning är bättre. Att det är mycket klövspån på golvet är inte samma sak som att ett bra jobb gjorts av klövverkaren. Om hältan redan är ett faktum är det däremot mer verkning som gäller.

LÄS MER: ”Vi måste våga ta in kunskap utifrån”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen