Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 december 2017

Expertens råd om hatsidan: Polisanmäl

En djurhållare som förtalas och hotas på Facebook gör bäst i att polisanmäla. Det är rådet från Deeped Niclas Strandh, strateg inom sociala medier och digital planner på JMW Golin.

– En tröst i det här fallet är att det är väldigt få som nås, säger han.

 Deeped Niclas Strandh, strateg inom sociala medier och digital planner på JMW Golin.
Deeped Niclas Strandh, strateg inom sociala medier och digital planner på JMW Golin.

Den hatsida mot en minkuppfödare som Facebook vägrar att släcka väcker åter frågan om vem som ska ta ansvar när kränkningar, hotelser och liknande sprids via det världsomspännande nätverket med 2,2 miljarder användare.

– I sitt DNA är Facebook fortfarande i första hand en teknikutvecklare som tillhandahåller en plattform. Man vill hålla sig borta från support och blir i likhet med andra sociala media-företag ofta väldigt ansiktslöst, säger Deeped Niclas Strandh.

Han förvånas därför inte av att den aktuella sidan inte har stängts ned. Deeped Niclas Strandh påminner om att systemet för att plocka bort olämpliga sidor och inlägg till stor del styrs av algoritmer, det vill säga när datorn följer givna instruktioner.

– Det är en otrolig mängd data som ska hanteras. Därför är det först i ett andra läge som en människa går in och bedömer, säger han.

LÄS MER: Facebook vägrar stänga ner hatsida

Liten räckvid

Beträffande hatsidan mot minkuppfödaren konstaterar Deeped Niclas Strandh att han förstår hur jobbigt det måste, men menar samtidigt att räckvidden är högst 25 personer vilket han baserar på bland annat på antalet gillanden.

– Facebooks algoritm gör att även om du har 160 gillare så syns inte sakerna för alla om de inte engagerat sig i postningar under 90 dagar. Därmed är dess räckviddsskada otroligt liten.

Hans råd till den som drabbas är att polisanmäla. På begäran av polis och åklagare är Facebook skyldigt att lämna ut uppgifter om vem som står bakom kontot för den aktuella sidan.

LÄS MER: LRF vill se polisgrupp mot aktivisterna

Måste ta större ansvar

Deeped Niclas Strandh menar att Facebook börjar bli medvetet om att företaget måste ta ett större ansvar för vad som sker på plattformen. Grundaren och ägaren Mark Zuckerberg flaggade tidigare i år för att anställa fler medarbetare.

– Det ligger i Facebooks intresse att vi ska trivas där. Samtidigt vill man inte skapa ett system som kostar alltför mycket pengar, säger Deeped Niclas Strandh.

FAKTA: Lag som ännu inte har prövats

Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112) skulle kunna vara tillämpbar beträffande hatsidan mot minkuppfödaren, men lagen har aldrig prövats beträffande Facebook, så det är svårt att avgöra om den skulle hålla. Det säger juridikprofessorn Mårten Schultz till ATL.

Det finns några domar om förtal grundade på inlägg gjorda på Facebook. Men brottet faller i regel inte under allmänt åtal och det är den drabbade som måste föra sin egen talan i domstol.

Dilemmat i fallet med den aktuella hatsidan är att målsäganden inte vet vem som står bakom sidan. Således finns det ännu ingen att stämma.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen