Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2013

Exportstöd till EUs bönder i fara

För EUs bönder står exportstöden på spel då ministrar från hela världen träffas på Bali i ett nytt försök att enas om nya globala handelsregler, i den så kallade Doha-rundan.

I ett kanske sista försök att enas om ett nytt globalt avtal om frihandel träffas ministrar från hela världen i dagarna på Bali. För EUs del står bland annat exportstöden till jordbruket på spel.

Utsikterna att nå fram till ett avtal mörknade under dagen då Indien tog strid för sina subventioner av spannmålslager, vilket är en fråga som även tidigare stjälpt förhandlingarna.

Om Världshandelsorganisationen, WTO, ännu en gång skulle misslyckas att sluta ett avtal mellan de 159 medlemmarna tror många att det blir spiken i kistan för den så kallade Doha-rundan och försöken att skapa globala spelregler för handeln.

Istället väntar en framtid där länder och handelsblock gör upp med varandra, vilket är en utveckling som redan är i gång och där ett kommande avtal mellan EU och USA förväntas få stort inflytande på hela världshandeln.

Många varnar för att den fattiga världen kan hamna ytterligare på efterkälken om de starka handelsnationerna själva går vidare och stärker handelsbanden.

Efter flera bakslag under 12 års Doha-runda har WTO skalat ned ambitionerna. Kvar på förhandlingsbordet på Bali finns några områden som betyder mycket för de fattigaste ländernas chanser att kunna handla utan hinder.

De rikare ländernas exportsubventioner till det egna jordbruket är ett sådant exempel. EU har ofta kritiserats för att dumpa världsmarknaden för bland annat mjölkpulver och därmed skada fattiga länders mjölkproducenter.

Visserligen har EU ansträngt sig för att dra ned på exportstöden, men under mjölkkrisen för några år kom dessa subventioner åter i bruk.

I EUs kommande jordbruksreform finns exportstöden kvar som ett redskap att reglera priserna på den egna jordbruksmarknaden.

EU har under Doha-rundan visat viljan att fasa ut exportsubventioner till jordbruket, på villkor att även konkurrenterna gör det och inom ramen för ett WTO-avtal som innefattar mer än bara jordbruk.

Imorgon fredag ska Bali-mötet avslutas.

Relaterade artiklar

Till toppen