Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2018

Extrastödet efter torkan nu klart

Nu har regeringen klubbat extrastödet till torkdrabbade djurbönder. Ansökan ska göras senast den 5 november och maxbeloppet blir 150 000 kronor.

 Kor får extra hö.
Kor får extra hö. FOTO: Johan Nilsson

Torkdrabbade djurbönder får 460 miljoner kronor i extra stöd, efter att regeringen har beslutat om en extra ändringsbudget. Pengarna ska gå till djurägare inom lantbruket som drabbats av sommarens torka.

Totalt 1,2 miljarder

I juli aviserade regeringen 1,2 miljarder kronor i krisstöd till lantbrukarna för 2018 och 2019. Som ett första steg har regeringen nu beslutat om den första delen i krispaketet, 460 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Under hösten öppnar ansökan om ett nationellt krisstöd med anledning av torkan. Det är 400 miljoner kronor som ska gå till får-, nötkött- och mjölkproducenter. Stödet administreras och betalas ut av Jordbruksverket.

Max 150 000 kronor

Enligt information från Jordbruksverket kommer alla som är berättigade stöd att få brev under vecka 41 med mer information om vad man behöver göra för att ta del av pengarna.

Jordbruksverket beräknar att stödet blir ca 420 kronor för varje djurenhet.

För att få ta del av stödet behöver man ha minst 10 djurenheter och maxbeloppet man kan få som lantbrukare kan är 150 000 kronor.

Stödet söks digitalt från och med vecka 42 fram till den 5 november som är sista ansökningsdag. Utbetalningarna sker i december.

LÄS MER: Så ska bönderna hantera foderbristen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen