Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 januari 2016

Få söker till utbildningarna trots lysande jobbutsikter

Den som går ut naturbruksgymnasium har oftast inga problem att hitta jobb. Trots det sjunker antalet elever. Störst problem är det för inriktningen mot Häst och Trädgård. Land Lantbruk besökte Vretagymnasiet utanför Linköping där alla fick jobb när de gick ut vårterminen förra året.

FOTO: Ann Lindén

Landets naturbruksgymnasier blir allt mindre populära. För sex år sedan var det över 10 000 elever på de svenska naturbruksgymnasierna, i dag är det endast 6 500 elever. Och inriktningen Trädgård har väldigt få sökande.

Att antalet elever sjunker inom Trädgård är både förvånande och tråkigt anser branschföreträdare. Här finns det nämligen väldigt gott om jobb.

Svenska Kyrkan slog larm

Varje år behöver trädgårdssektorn nyanställa 2 500 personer men det utbildas högst 150 trädgårdsarbetare per år.

I somras slog Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation larm. Kyrkan står inför stora pensionsavgångar bland kyrkogårdsarbetare de kommande åren och har redan i dag svårt att hitta personal.

Sedan tidigare har Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet varnat för en växande brist på trädgårdsmästare i Sverige. Pensionsavgångar och alltför få sökande till utbildningarna är orsaken.

För den som utbildar sig inom trädgårdsbranschen finns arbetsuppgifter inom skötsel, odling och anläggning av trädgård. Det behövs både personal för enklare och arbetsledande uppgifter.

Här finns jobben

Men det är svårt för branschen att nå fram till eleverna med informationen. När svenska elever ska välja inriktning är Trädgård ett av de minst populära valen. Under förra året var det endast 34 elever på andra årskursen på naturbruksgymnasierna.

– Det är märkligt eftersom det är här jobben finns, säger Gunilla Nordberg, ordförande i GRO (Gröna Näringens Riksorganisation). Vi har varit dåliga på att förklara varför ungdomarna ska välja trädgårdsinriktning och varför det är en attraktiv utbildning.

Senare års branschanalyser visar att det är brist på yrkesfolk inom alla delar av sektorn: odling, anläggning och skötsel.

Attitydproblem

– Det är både ett informationsproblem och attitydproblem, säger Gunilla Nordberg och upprepar att här får du jobb direkt när du kommer ut från utbildningen.

Naturbruksgymnasiernas inriktning mot Häst och Trädgård har tagit mest stryk under de senaste åren. Allt färre vill läsa dessa inriktningar. Men även de mer traditionella inriktningarna, som jordbruk, skog och djur, har minskat påtagligt.

Elevantalet i naturbruksgymnasiernas första årskurs har minskat alla år under de senaste nio åren med undantag av 2010.

Färre söker till naturbruksgymnasier

  • Antalet sökande till naturbruksgymnasierna har gått ner från drygt 4 500 (2006) till dagens 2 600 – en minskning med 42 procent.
  • Det totala antalet elever i alla tre årskurserna var som högst 2007 då elevantalet nådde 10 059. Förra året var antalet 6 486. 
  • Inriktning Häst har varit väldigt populärt men tappat rejält. För tio år sedan var det cirka 850 som läste Häst årskurs 2 på landets naturbruksgymnasier. Under 2015 var det endast 405 elever med hästinriktning, en halvering således samtidigt som årskullen minskat med 30 procent.
Källa: NYN.

Relaterade artiklar

Till toppen