Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2019

Få svenska alternativ till cypriotisk halloumi

Den cypriotiska delikatessen halloumi har de senaste åren blivit en storfavorit Sverige. Nyligen uppmärksammade dock WWF den extremt höga antibiotikaanvändningen i Cypern. Men för den som vill ha tag på en svenskproducerad variant kan det bli svårt.

 Trots den strykande åtgången av halloumi, finns det få svenskproducerade alternativ på marknaden.
Trots den strykande åtgången av halloumi, finns det få svenskproducerade alternativ på marknaden. FOTO: ISTOCK

Från att ha importerat 21 ton halloumi år 2010 ökade siffran till 4 000 ton förra året.

Men Cypern, där den varumärkesskyddade halloumin produceras, har Europas högsta antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, vilket uppmärksammades av WWF som menar att halloumin kan vara ett sämre val än kött ur klimatsynpunkt.

För småskalig

Trots ostens popularitet finns det relativt få svenska alternativ att tillgå som konsument.

Claes Salomonsson, presschef på Axfood, beklagar att det är så.

– Vi skulle gärna vilja erbjuda våra kunder det, eftersom vi ser en ökad efterfråga från konsumenterna. Men den halloumi som produceras i Sverige, till exempel Eldost från Svenska gårdsmejerier, är för småskalig för att köpa in från centralt håll, tyvärr.

– Hemköps och Tempos handlarägda butiker, liksom Handlar’n-butikerna, har möjlighet att köpa från lokala producenter om de vill, förutsatt att det finns lokalt producerat och att deras kunder efterfrågar det, säger Claes Salomonsson.

Lidl har i dagsläget ingen svenskproducerad ost som är jämförbar med halloumi.

– Nej, men det kan absolut bli aktuellt att ta in i sortimentet i framtiden, säger Petra Whitehead, pressansvarig för Lidl Sverige.

Planeras att finnas centralt

Coop har kommit längre i planeringen än deras konkurrenter. Snart kommer en svensk variant att finnas i Coop-sortimentet.

– Vi har i dag halloumi med svensk råvara från Nablus Mejeri. Den är i dagsläget klassad som en lokal produkt och finns därmed inte i alla butiker, men den planeras att finnas centralt från och med september, säger Tobias Rydergren på Coop.

Nästa vecka lanserar Dalsspira mejeri i Dalsland sin nya grillost.

– Alla butiker som köper vår mjölk har möjlighet att beställa hem grillosten, säger Malin Jakobsson, VD för Dalsspira.

LÄS MER: WWF: ”Välj svenskt i stället för halloumi”LÄS MER: Stekande åtgång på Filips filloumi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen