Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 augusti 2017

Fäbodarna hotade efter beslut i länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Västerbotten ställer hårdare krav än andra län på vad som räknas som en fäbod. Nu är ett flera hundra år gammalt kulturarv hotat i länet.

 Den sista stora nedläggningsvågen av fäbodar I Sverige kom efter andra världskriget då livsmedelsransoneringen upphörde.
Den sista stora nedläggningsvågen av fäbodar I Sverige kom efter andra världskriget då livsmedelsransoneringen upphörde. FOTO: Mostphotos

Vad är en fäbod? Svenska Akademiens ordbok från 1926 definierar det så här: primitiv utgård (l. byggnad) där man vistas (periodvis) för att kunna hålla kreatur på betesmark som ligger mer l. mindre avlägset från den gård som äger boskapen.

Just det där med avståndet från gård till fäbod har Länsstyrelsen i Västerbotten och fäbodbrukaren Göran Häggström i Kulbäcksliden mellan Umeå och Lycksele tvistat om i fem års tid. På gården har det bedrivits fäboddrift sedan 1700-talet – men det kan snart vara över.

Biologiska mångfalden hotad

Under 1900-talet har fäbodarna allt mer konkurrerats ut av det konventionella jordbruket, med följd att skogar och områden där djur betat i hundratals år växt igen. För att i någon mån bromsa den utvecklingen införde EU och Sverige 1995 en miljöersättning genom Landsbygdsprogrammet för fäbodbruk. I dag får mellan 250 och 300 svenska fäbodar stöd. En av dem är Göran Häggströms fäbod i Kulbäcksliden.

För kort avstånd till fäboden

Nu nekar dock Länsstyrelsen i Västerbotten honom ersättning – eftersom de anser att hans fäbod inte är en fäbod längre. Den ligger för nära hans hemgård – länsstyrelsen i Västerbotten har nämligen som enda län i landet ett krav på att det måste vara minst 1000 meter mellan hemgården och fäboden.

Göran Häggströms familj har ända sedan de köpte gården på 60-talet flyttat sina tackor från hemgården till det naturliga betet i skogen, där fåren strövar fritt under sommarmånaderna. Gårdens fäbod ligger bara 250 meter bort, men en ravin och en bäck skiljer de två platserna, vilket gjorde att Förvaltningsrätten tidigare beslutat att terrängen var sådan att de två husen skulle kunna ses som att de var skilda åt. Rätten pekade på att bäcken och ravinen utgjorde naturlig barriär som djuren inte kunde passera.

Handlingsplanen skrevs om

Länsstyrelsen överklagade och såg till att skriva om handlingsplanen för det nya Landsbygdsprogrammet så att det blev krav på 1 000 meters avstånd mellan gård och fäbod.

– Det är som att Länsstyrelsen har bestämt sig för att jag inte ska få den här ersättningen, säger Göran Häggström till Sveriges Radio.

Nu ska Förvaltningsrätten återigen ta ställning till vad som gäller för fäbodar i Västerbotten.

LÄS MER: Arådalens fäbod renoverasLÄS MER: Förnuftet segrar när fäbodar slipper kassaregisterLÄS MER: Låt inte storföretagen få ensamrätt på ordet fäbod

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen