Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2018

Falköpings Mejeri är uppe på rekordnivåer

Det går fortfarande bra för Falköpings Mejeri att vid behov rekrytera nya leverantörer från Arla. Den närmaste tiden ökas volymintaget till både anläggningen i Falköping och i Grådö.

 Falköpings Mejeri kommer enligt VD Anders Segerström att ta in nya leverantörer för att öka sin mjölkvolym. Det gäller anläggningarna i både Falköping och Grådö.
Bild 1/2 Falköpings Mejeri kommer enligt VD Anders Segerström att ta in nya leverantörer för att öka sin mjölkvolym. Det gäller anläggningarna i både Falköping och Grådö. FOTO: Göran Berglund
 Den höga efterfrågan på fullfeta produkter har precis som för övriga mejerier varit positiv för Falköpings Mejeri.
Bild 2/2 Den höga efterfrågan på fullfeta produkter har precis som för övriga mejerier varit positiv för Falköpings Mejeri.

Falköpings Mejeri har tagit ett stabilt grepp om platsen som landets tredje största mejeri. Siffrorna från det brutna räkenskapsåret 2017–2018 visar att såväl omsättning som mjölkinvägning är uppe på de högsta nivåerna någonsin. Det innebär att mejeriet har tagit marknadsandelar.

Av 254 miljoner kilo invägd mjölk kommer 215 miljoner kilo från egna medlemmar eller kontraktsleverantörer. Inför 2020 erbjuds också leverantörerna till Grådö medlemskap i den ekonomiska föreningen.

Nya leverantörer

– Detta är egentligen en ägarfråga som handläggs av styrelsen men min bedömning är att majoriteten av kontraktsleverantörerna vill bli medlemmar, säger VD Anders Segerström.

Under den närmaste tiden kommer även Falköpings Mejeri att löpande rekrytera några nya leverantörer från i första hand Arla. Det har att göra med både ett ökat volymbehov men också att befintliga leverantörer faller ifrån.

– Det finns en kölista. Det som enligt min uppfattning verkar attrahera mest hos oss är dels närheten till beslutsfattandet och dels att vi håller ett jämnare pris som inte fluktuerar lika mycket som världsmarknadspriset, säger Anders Segerström.

19 miljoner plus

Räkenskapsåret uppvisar ett positivt resultat på 19 miljoner kronor vilket är den nivå som föreningen vill hålla. Efter att bokslutet gjordes i halvårsskiftet höjde Falköpings Mejeri från och med den 1 oktober priset med 30 öre, en höjning som fortfarande gäller.

Mejeriet vill i vanlig ordning inte offentliggöra sitt pris men det ligger enligt uppgift till Land Lantbruk på cirka 3:60. De två stora mejerierna Arla och Skånemejerier betalar för tillfället 3:57 respektive 3:90 för konventionell mjölk.

– Om man jämför de båda verksamhetsåren så kunde vi 2017–2018 hålla ett betydligt bättre avräkningspris än året innan, konstaterar Anders Segerström.

Tre starka trender

Tre starka trender verkar av allt att döma hålla i sig framöver. Handelns egna varumärken, EMV, tar i accelererande takt över på butikshyllorna. De feta produkterna fortsätter att ge rekordhög betalning samtidigt som ökningen i efterfrågan på ekomjölk i det närmaste har avstannat helt.

På minussidan finns de låga priserna på ost och skummjölkspulver. Däremot har världsmarknadspriset på det helmjölkspulvret under en period varit i stigande.

Hos alla kedjor

– Jag tror aldrig vi har haft så många prisförhandlingar med kunder som vi har haft den senaste tiden. Handeln har visat en förståelse för situationen som uppkom efter sommarens torka och en vilja att värna om den svenska mjölkproduktionen. Den viljan är också helt nödvändig som jag ser det, säger Anders Segerström.

Han noterar också att mejeriet nu för första gången finns representerad hos landets samtliga varuhandelskedjor sedan några City Gross-butiker tog in Falköpings Mejeris produkter.

Falköpings Mejeris årsbokslut 2017–2018

Omsättning: 1 400 mkr (1 249)

Resultat: 19 mkr (16)

Soliditet: 39 % (37)

Anställda, Falköping: 71 (71)

Anställda, Grådö: 51 (46)

Invägd mjölk, Falköping: 167 mkg (159)

Invägd mjölk, Grådö: 87 mkg (69)

Aktiva medlemmar: 139 (144)

Leverantörer, Grådö: 58 (51)

LÄS MER: Falköping höjer med 30 öreHögre priser i butik efter torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen