Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2018

Falköpings Mejeri höjer mjölkpriset

Från och med i dag, 1 oktober, får bönderna som är anslutna till Falköpings Mejeri 30 öre mer per kilo mjölk. Aldrig tidigare har Falköpings höjt avräkningspriset i ett så stort steg.

 Falköpings mejeri med VD Anders Segerström i spetsen höjer från 1 oktober avräkningspriset till medlemmarna med 30 öre per kilo.
Falköpings mejeri med VD Anders Segerström i spetsen höjer från 1 oktober avräkningspriset till medlemmarna med 30 öre per kilo. FOTO: Göran Berglund

– Bakgrunden är situationen med torka och de högre foderkostnaderna för våra leverantörer, säger mejeriets VD Anders Segerström till Land Lantbruk.

Enligt honom har både industrin och dagligvaruhandeln förstått det allvarliga läget för mjölkproducenterna.

– Det är ett steg i rätt riktning. Nu höjer vi priset den 1 oktober, sedan får vi följa utvecklingen framåt, säger Anders Segerström.

Fler höjer

Även Norrmejerier och Skånemejerier har nyligen meddelat att det blir höjda utbetalningar till medlemmarna.

I branschen har det pratats om en produktionskostnadsökning på mellan 50 öre och 1 krona i spåren av sommarens extremväder. I det perspektivet innebär en höjning av avräkningspriset med 30 öre endast begränsad kostnadstäckning.

LÄS MER: Han tar över som ordförande i Falköpings Mejeri

Men Anders Segerström framhåller att det finns stora skillnader i mjölkböndernas situation både i landet som helhet och bland Falköpings leverantörer.

– Det är unikt från ett mjölkföretag till ett annat. Den som har mycket överareal till exempel befinner sig i en bättre situation och omvänt kan den vara sämre, säger han.

Förväntan om mer

Finns det en förväntan bland Falköpings medlemmar på ytterligare höjningar framöver?

– Det är klart att det finns förväntningar, men det är mycket som ska falla på plats och det är ingenting man kan lova. Saker förändras snabbt. Vi sträcker på oss med den här höjningen och får efter en period utvärdera om vi kan ligga kvar eller höja nivån eller justera nedåt.

Hur ser du på att ni genomför den hittills största höjningen till era medlemmar?

– Under de senaste två åren har det varit ganska stora slag både uppåt och nedåt. I den här situationen är jag glad att vi tar ett så stort steg uppåt så snabbt. Bönderna behöver det här, säger Anders Segerström.

LÄS MER: Skånemejerier ger 33 öre extra i mjölkpristilläggLÄS MER: LRF Premium – Björn Folkesson: ”Arla skadas av att amerikanska ekonomin går starkt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen