Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2016

Falköpings Mejeri sparkar sin vd Marika Wärff

Efter knappt två år sparkade Falköpings Mejeri i dag sin vd Marika Wärff. Styrelsen motiverar beslutet med att man inte har varit överens med vd:n hur företaget ska drivas framåt.

Marika Wärff tog över efter Thomas Andersson som var vd i nära 40 år.
Marika Wärff tog över efter Thomas Andersson som var vd i nära 40 år.

– Det finns flera bitar i detta och till slut har vi hamnat i den här sitsen. Det inkluderar allt, marknad och personal med mera, och är en process som pågått under en tid, säger styrelseordföranden Ulf Claesson.

Marika Wärff fick beskedet under tisdagen. Ulf Claesson tar själv över som arbetande styrelseordförande de närmaste tre veckorna.

Anders Segerström tar över tillfälligt

Därefter går Anders Segerström, 47, in som tillförordnad vd. Anders arbetade under 25 år på mejeriet innan han övergick till en tjänst som teknisk chef hos förpackningsföretaget Elopak. Han tar vid den 4 april.

– Vi får känna på det båda två och se vad som händer. Det kan bli en fortsättning för Anders som vd och skulle det inte bli så övergår han till en annan tjänst på mejeriet, säger Ulf Claesson.

Marika Wärff tillträdde sedan Thomas Andersson gick i pension efter 39 år som vd för Falköpings Mejeri. Företaget anlitade ett externt rekryteringsföretag och styrelsen träffade tre–fyra kandidater.

– Vi var alla i styrelsen helt överens om att Marika var den rätta för jobbet. Vi tyckte att vi gjorde vad vi kunde och vi tog professionell hjälp, säger Ulf Claesson.

Med facit i hand – skulle ni ha gjort annorlunda?

– Det är svårt att säga vad som var rätt och fel. Den gången var vi ute efter någon med marknadsinriktning men nu har vi sagt att vi kommer att väga samman fler parametrar och titta på det lite bredare.

Har ni förlorat något marknadsmässigt på era interna problem?

– Nej, det bedömer jag inte att vi har gjort.

Det faktum att Marika Wärff har veckopendlat – hur har det påverkat situationen?

– Vi ser vikten av att ha en vd som finns mer på plats. Det var sagt från början att Marika skulle jobba en del hemifrån men det finns helt klart ett signalvärde att ha vd:n på orten. Det tar vi till oss, säger Ulf Claesson.

Vad kommer detta att kosta mejeriet?

– Det är klart att vi får en del kostnader, det finns reglerat i vårt avtal med Marika. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot våra ägare och det kan vi aldrig backa ifrån. Då får vi ta det obehag det innebär när man avslutar ett vd-skap, säger Ulf Claesson.

Relaterade artiklar

Till toppen