Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 mars 2018

Fallgropen hon ska undvika

FALUN

Att lyssna för mycket på andra i stället för att lita på sig själv, det är fallgropen som LRF Dalarnas nya ordförande Anita Boman Daniels ska undvika. I alla fall om hon följer företrädaren Martin Moraeus råd.

 Anita Boman Daniels är ny ordförande i LRF Dalarna. Ett genomfört generationsskifte hemma på mjölkgården gör det möjligt att åta sig uppdraget, sa hon på årsstämman invid Falu gruva.
Anita Boman Daniels är ny ordförande i LRF Dalarna. Ett genomfört generationsskifte hemma på mjölkgården gör det möjligt att åta sig uppdraget, sa hon på årsstämman invid Falu gruva.

Martin Moraeus, som sitter kvar som styrelseledamot, konstaterade även i sitt avskedstal att det man säger som regionordförande ofta tas på stort allvar:

– Man får ett vasst svärd och man måste vara försiktig med hur man svingar det, sa han.

Ungas förutsättningar

När nyvalda ordföranden Anita Boman Daniels talade till stämman pekade hon ut några områden som hon vill prioritera under sitt ordförandeskap: skogen och äganderätten, den lokala livsmedelsstrategin och förutsättningar för unga att kunna vara lantbrukare.

– Och sist, men inte minst, vill jag understryka hur viktigt arbetet är ute på våra lokalavdelningar och kommungrupper är, sa Anita Boman Daniels.

Öka kunskapen

De 17 motionerna avklarades utan några längre debatter. Fyra av dem skickades vidare till riksförbundsstämman, bland annat en från Folkärna lokalavdelning om att LRF ska öka kunskapen om arbetsmiljölagstiftningen. Motionen fick fullt stöd av styrelsen och det var en upprörd Malin Pettersson Lindgren, styrelseledamot från Älvdalen, som tog till orda när motionen behandlades. Hon riktade bland annat skarp kritik mot LRF Riks för filmer man producerat i undervisningsprojektet ”Bonden i skolan”.

– De visar allvarliga brister sett till arbetsmiljölagstiftningen och de visas för barn helt utan erfarenhet från lantbruk. Det är fruktansvärt och jag har svårt att behålla fattningen. Vi ska inte lära andra barn det slarv som vi utsätter våra egna för, sa Malin Pettersson Lindgren.

EU-parlamentarikern Fredrik Federley var inbjuden gästtalare. I sitt föredrag uppdaterade han åhörarna om de jord- och skogsbruksfrågor som just nu är aktuella inom EU.

Motioner till riksförbundsstämman:

Ökad kunskap om arbetsmiljölagen i de gröna näringarna

Privatpersoners användning av fyrverkerier bör regleras

Hela kostanden för rovviltstängsel ska tas av staten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen