Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juni 2019

Fällor effektiva i jakten på vildsvin

Fällfångst kan vara effektiv i jakten på vildsvin. Om man jagar på rätt sätt: Med tålamod och effektiv inmatning.

 Vildsvinsskador Smålandsstenar
Vildsvinsskador Smålandsstenar FOTO: Marie Henningsson

De träffar som Jönköpings LRF i vintras arrangerade om fällfångst blev snabbt fullbokade. När vildsvinsskadorna eskalerar, som de gör nu i stora delar av landet, inte minst Småland, måste det tas till fler vapen än ammunition. Det är nog alla drabbade lantbrukare överens om.

– Vi jobbar på bred front mot vildsvinsskadorna. Ett sätt är att erbjuda våra medlemmar information och kunskap, säger Anders Friberg.

Tre godkända vildsvinsfällar, av tre olika tillverkare, visades på de här träffarna. Tillverkarna fick berätta om funktionerna och även dela med sig av sina bästa tips för en lyckad jakt.

 JP Bur
JP Bur FOTO: Marie Henningsson

JP Bur: Ta tid på dig när du jagar med fälla. Mata in dem i lugn och ro, låta dem vänja sig vid fällan, gå ut och in. Sen är det bara att bestämma sig: I natt tar vi dem.

 Lotin vildsvinsfälla.
Lotin vildsvinsfälla. FOTO: Marie Henningsson

Lotin: Locka in dem med något de verkligen gillar. Till exempel kokt majs blandad med jäst och glögg.

 Panthera vildsvinsfälla
Panthera vildsvinsfälla FOTO: Marie Henningsson

Panthera: Gräv en grupp i marken 20-30 cm djup några meter från åkern där grisarna gjort skador. Fyll gropen med ärter och majs, lägg några stenar på. När en gris börjar äta ur en grupp så ställer man fällan runt gropen. Då har man oftast grisarna inne i fällan samma natt.

Fakta: Regler för fällfångst av vildsvin

Fångstredskap som inte dödar får endast användas mellan den 1 augusti och den 15 april. Men detta gäller inte vid myndigheters beslut om skyddsjakt. Fälla får användas året om vid skyddsjakt.

Fångstredskap som inte dödar och som är avsett för fångst av däggdjur ska vittjas minst en gång per dygn. Ett vittjande ska alltid ske på morgonen.

För fångstredskap avsett för vildsvin gäller dessutom följande:

1. Fångstredskapet ska utrustas med larmanordning. Snarast möjligt efter att larmanordningen gett utslag ska fällan vittjas.

2. Fångstredskapet får endast betas med oförädlat vegetabiliskt foder.

3. Fångstredskapet ska ställas in så att ingångsöppningen som mest är 55

En vildsvinssugga med dragna spenar ska släppas ut. Om hon har små kultingar klarar de sig inte utan suggan. Om suggan inte släpps ut riskeras brott mot paragraf 27 i Jaktlagen.

Relaterade artiklar

Till toppen