Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 februari 2019

Fältkrassingen förädlas för kyligare breddgrader

Forskare håller på att ta fram en ny gröda, som kan fungera i kyligare temperaturer. Fältkrassingen är en vildväxande och tålig växt som skulle kunna odlas i både Norrbotten och Västerbotten, enligt forskarna.

 Forskare vid SLU håller på att ta fram en ny gröda, som kan fungera i kyligare temperaturer - fältkrassing.
Forskare vid SLU håller på att ta fram en ny gröda, som kan fungera i kyligare temperaturer - fältkrassing. FOTO: Anders Fällman

Det är inte många jordbruksgrödor som klarar det hårda klimatet i nordligaste Sverige. Därför håller forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på att förädla fram oljegrödan fältkrassing – som går att odla i både Västerbottens och Norrbottens län.

Fordonsbränsle

Oljan som utvinns ur fältkrassingen är tänkt att användas som fordonsbränsle.

– Det är jätteintressant att det kommer en pionjär, en ny gröda, som skulle kunna ta plats i vår växtföljd på lantbruken, säger Hulda Wirsén, lantbruksrådgivare på hushållningssällskapen i Västerbotten och Norrbottens län, till Vetenskapsradion.

Växer vilt i Sverige

Fältkrassingen växer vilt i Sverige och därför är anpassad för ett nordligt klimat, medan alla andra jordbruksgrödor som odlas i Sverige från början är importerade från betydligt sydligare breddgrader i andra delar av världen. Nu kan grödan bidra till att vända den mångåriga trenden av jordbruksmarkens igenväxning i Norrbotten.

– Det här är ett välkommet initiativ att kunna nyttja våra jordbruksmarker mycket bättre; att nyttja våra grundläggande naturresurser, säger hon.

Ännu inte tillräckligt förädlad

Arbetet med förädlingen har pågått i tio år och hittills kostat 30 miljoner kronor. Men än så länge är växten inte tillräckligt högproducerande. Uppskattningsvis kommer det dröja lika mycket tid och lika mycket pengar till, säger Sten Stymne, professor emeritus i växtförädling vid SLU.

Han tror att det först runt 2030 kan vara realistiskt att odla det kommersiellt i begränsad skala.

Läs mer: Svensk förädling ska trygga jobb inom växtodlingLäs mer: SLU får kompetenscentrum för växtförädling Läs mer: ”Växtförädling basen för all utveckling”Läs mer: Förbättrad fotosyntes ger ökad tillväxt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen