Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 september 2018

FAO sänker prognosen för veteproduktionen

De global vetepriset steg med 8 procent i augusti till följd av minskad produktion efter sommarens extrema väder. Nu sänker UN Food Agriculture Organisation prognosen för den globala veteproduktionen ytterligare.

 FAO sänker prognosen för världens totala veteproduktion jämfört med den prognos de gjorde i juli.
FAO sänker prognosen för världens totala veteproduktion jämfört med den prognos de gjorde i juli. FOTO: Mostphotos

I norra och centrala Europa har temperaturerna varit sex till åtta grader varmare än vanligt under sommaren. Det har inneburit ovanligt torrt väder på flera håll i Europa. Samtidigt som det på flera håll kommit stora mängder regn, rapporterar Agra Europe.

Åtta procent upp

Det extrema vädret har inneburit minskad skörd i flera av Europas länder. Situationen har lett till att det globala vetepriset stigit med åtta procent under augusti, enligt UN Food Agriculture Organisation (FAO).

Sänker prognosen för vetepriset

FAO sänker nu prognosen för världens totala veteproduktion ytterligare jämfört med den prognos de gjorde i juli.

Sänkningen som görs är på 14 miljoner ton (1.9%) och skörden förutspås landa på 138 miljoner ton, vilket är den lägsta nivån sedan 2013. Prognosen för EU ligger nu på 138 miljoner ton, vilket är den lägsta sedan 2012.

Störst nedgång i Norden och Baltikum

Den största nedgången har skett i Norden och i Baltikum. Men även i Australien, Kina och Ryssland ser produktionen ut att bli mindre till följd av extremt väder. I Argentina och USA har man justerat prognosen för veteproduktionen något uppåt.

LÄS MER: Läs alla nyheterna om torkanLÄS MER: Svenska Spannmålsskörden minskar med 25 procentLÄS MER: Så stödjer regeringarna de torkdrabbade lantbrukarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen