Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2019

Får dog på grund av valborgsfyrverkerier

Fåren fick panik när valborgsfyrverkeriet brakade i gång i närheten av en fårhage i Valbo. En tacka blev så svårt skadad att hon inte överlevde.

 Fyrverkerier avfyrades på valborgsmässoafton i närheten av Håkan Lindbergs och hans fru Nina Lovens fårhage i Valbo, och orsakade panik hos djuren.
Fyrverkerier avfyrades på valborgsmässoafton i närheten av Håkan Lindbergs och hans fru Nina Lovens fårhage i Valbo, och orsakade panik hos djuren. FOTO: Istock

Det var under valborgseftermiddagen som det small till, då fyrverkerier avfyrades i närheten av Håkan Lindbergs och hans fru Nina Lovens fårhage i Valbo, rapporterar Svt Gävleborg.

Håkan Lindberg, som då var på väg hem från jobbet, tror att de nio djuren i hagen rusat runt i panik, varpå ett får skadat sig illa. Lungan punkterades och tackan bet av sig tungan innan hon dog av inre blödningar.

En lammunge riskerar att dö

Tackan hade ett nyfött lamm som nu riskerar att dö, eftersom det är så litet att det fortfarande inte äter gräs.

Håkan Lindberg vill nu uppmana alla att ta hänsyn till djur som kan finnas i närheten, och att inte börja skjuta raketer för tidigt på dagen så lantbrukare hinner ta in djuren till kvällen.

– Klart ungarna ska skjuta raketer och ha kul, men vi måste kunna samspela. Föräldrar får hjälpa till och använda sunt förnuft, säger Håkan Lindberg till Svt Gävleborg.

LÄS MER: Så kan du hjälpa djuren vid nyårsfirandetLÄS MER: Föl skrämdes av fyrverkerier – fick avlivas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen