Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2017

Får räddade kaniner undan översvämning

För att rädda sig undan stigande vatten hoppade tre vilda kaniner upp på fårens ulliga ryggar.

 Kaninen fördes till Nya Zeeland av européer, och då de saknar naturliga fiender i landet förökade de sig snabbt. I dag ses de som ett skadedjur inom jordbruket, eftersom de konkurrerar med boskap om föda.
Kaninen fördes till Nya Zeeland av européer, och då de saknar naturliga fiender i landet förökade de sig snabbt. I dag ses de som ett skadedjur inom jordbruket, eftersom de konkurrerar med boskap om föda. FOTO: Mostphotos

Ferg Horne skulle titta till sin grannes får på gården Taieri Plains utanför Dunedin i Nya Zeeeland, när han såg att fårhagen var rejält översvämmad. Fårskocken var samlad på den högst belägna delen, men även där var det ungefär åtta centimeter högt lerblandat vatten. När han kom närmare trodde han att fåren tidigare hade varit helt täckta av vatten, eftersom några av dem hade bruna smutsfläckar på ryggarna. När han kom ännu närmare insåg han det i själva verket var tre vilda kaniner som satt på fårens ryggar.

– Kaninerna såg ut att ha det bra; de var varma och torra och såg ut att ha det mysigt, säger Ferg Horne.

Ordnade bildbevis

Den 64-årige bonden passade på att ta ett foto, eftersom han själv aldrig sett något liknande och tvivlade på att någon skulle tro honom utan bildbevis. När han vallade fåren till en högre belägen plats observerade han hur kaninerna borrade ner sina klor i fårens tjocka vinterull.

– De där kaninerna, de var inga bra jockeys, för de ramlade av halvvägs, säger Ferg Horne till den nyzeeländska tidningen The Press.

Kaninerna lyckades dock ta sig till säker mark på egen hand, och Horne, som tillbringat hela sommaren med att skjuta av kaniner, bestämde sig att skona dem ”eftersom de visade så stor initiativkraft att de förtjänar att få leva”.

VIDEO: Även i Sverige förekommer det att kaniner och får interagerar. Kaninen Champis på Gårdsbacken utanför Örnsköldsvik var en kanin som vallade får.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen