Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 maj 2018

Fåravelsförbundet: "Alla individer i reviret ska bort"

Svenska fåravelsförbundets ståndpunkt är tydlig – skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret är ett måste. Men länsstyrelsen i Stockholm håller sin linje: Ingen skyddsjakt.

 Detta är inte vargarna i Sjundareviret.
Detta är inte vargarna i Sjundareviret. FOTO: Mostphotos

Efter vargattacken på Molstaberg i Södertälje kommun under natten mot onsdagen, ser Svenska fåravelsförbundet bara en lösning.

– Det är skyddsjakt direkt, där alla individer i reviret ska bort. Det här är vargar som har lärt sig att äta får, säger Gudrun Haglund Eriksson, vice ordförande i Svenska fåravelsförbundet.

”Näringen dör”

Hon tycker att frågan ska lyftas upp på ett högre plan i samhällsdiskussionen.

– Vi har mer att bevara än vargen, det är dags att börja se helheten. Vad får rovdjuren kosta, vad har samhället råd med? Ska vi ha öppna landskap och kunna producera svenskt lamm måste vi kunna ha våra djur ute på bete. Jag skulle tro att detta kostar ägarna på Molstaberg runt 40 000 kronor som de inte får tillbaka. Vi måste få ersättning för faktiska kostnader vid ett rovdjursangrepp, annars kommer näringen att dö ut. Vi har inte råd att mista fler producenter, säger Gudrun Haglund Eriksson.

LÄS MER: Trots massivt angrepp ingen skyddsjakt på Molstaberg

Fårägare oroliga

Inför betessäsongen på våren får hon ett par samtal i veckan från oroliga fårägare, framför allt från de som inte tidigare haft varg i området, men nu har det.

– Detta kostar lammproducenter i oro, minskad produktion och högt risktagande. Man skaffar färre djur och har fåren på bete i mindre hagar nära gården. Vi importerar 72 procent av vårt lammkött och enligt livsmedelsplanen ska vi öka vår produktion, men det gör man inte med 10 tackor, säger Gudrun Haglund Eriksson.

Nya pengar 2020

För att sätta upp rovdjuravvisande stängsel kan fårägare ansöka om bidrag från länsstyrelsen, men denna pott är slut på flera håll.

– I till exempel Örebro och Stockholms län finns det inga pengar att söka fram till 2020, då nya pengar kommer, säger Gudrun Haglund Eriksson.

”De har gjort så gott de kan”

På Molstaberg var man i färd med att sätt upp rovdjursavvisande stängsel, men var inte färdiga.

– Enligt Länsstyrelsen är det krav på rovdjursavvisande stängsel för att skyddsjakt ska beviljas. Men vi är skyldiga att stänga inne våra djur – inte stänga ute andra djur. Det får inte bli ett krav på rovdjursstängsel, för då måste staten komma ut och sätta upp dem och stå för kostnaden. Ägarna på Molstaberg har gjort så gott de kan, säger Gudrun Haglund Eriksson.

Ingen skyddsjakt

Land Lantbruk har sökt miljödirektör Göran Åström på länsstyrelsen i Stockholm utan resultat, men under torsdagen var beskedet till fårproducenterna på Molstaberg att ingen skyddsjakt skulle beviljas.

LÄS MER: Fårägarna: ”Det är inte vår skyldighet att hålla vargen ute”Fårägare kräver snabbt beslut om skyddsjakt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen