Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 January

”Fårbranschen står för det stora lyftet”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året – här spanar Maria Törner, reporter på Land Lantbruk, om stärkt position för svenska animalieprodukter och om ökat intresse för avel under 2018.

Jag blir så glad över att höra glädjeutrop som ”ja, äntligen vill myndigheterna främja svensk produktion!” För med livsmedelsstrategin i hamn blåser vindarna verkligen i rätt riktning. Nyknutna handelsavtal och konsumenter som i allt högre grad uppskattar när- och svenskproducerat kan göra att vi under 2018 kommer få se svenska animalieprodukter stärka sin position på marknaden, såväl inhemskt som internationellt.

Det finns en framtidstro bland producenter i stort och det byggs mycket. Men inom den närmsta framtiden tror jag att det är fårnäringen som kommer att stå för störst förändring. Det pågår en slags fårrevolution och under det gångna året har det hänt massor i Fårsverige. Många hämtar inspiration från utlandet och allt fler går från hobbybesättning till affärsdriven produktion. När produktionsstrategier från framgångsrika fårländer som till exempel Storbritannien kombineras med den goda kunskap om djurhälsa och djurhållning som finns i det här landet ser jag inte annat än att effekten kommer att bli positiv.

Intresset för avel, med allt från befruktningstekniker till avelsmaterial i form av nya raser, högansättande djur och detaljerad betesplanering ökar. Här tror jag att vi kommer att få se fortsatt utveckling och nya produktionssatsningar. Kanske kan det bli så att de svenska lammen kommer att stå för den största utvecklingen i slaktstatistiken även 2018? Jag menar, varför inte, vi konsumerar ju långt mer än vad vi producerar i dag.

Förra året siade jag om att den nya djurskyddslagen skulle ros i hamn och att intresset för svenskproducerat skulle fortsätta att öka. En framtidsspaning som delvis visade sig stämma. Konsumenterna fortsätter att välja svenskt, samtidigt som regeringen fortsatt att arbeta på propositionen för en ny djurskyddslag. Nya djurskyddsregler fick vi under fjolåret, men djurskyddslagen får nog stå oförändrad, åtminstone en bra bit in på det nya året.

Önskelista för 2018:

Att Lantbrukssverige hålls kvar i den positiva andan.

Många spännande gårdsbesök.

LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Fortsatt intresse för landsbygden”LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Med hopp om att vindarna vänder”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen