Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 mars 2019

Fårhållare misstänks ha låtit sjuka djur självdö

Tandlösa och avmagrade får hittades döda på en gård i Skaraborg. Lantbrukaren säger i länsstyrelsens utredning att sjuka djur fick självdö, eftersom han tyckte det var jobbigt att avliva dem.

 Avmagrade djur, felaktig avlivning och avsaknad av veterinärvård är några av de brister som beskrivs i ärendet. (Arkivbild)
Avmagrade djur, felaktig avlivning och avsaknad av veterinärvård är några av de brister som beskrivs i ärendet. (Arkivbild) FOTO: Istock

Det hela uppdagades när en veterinär på ett slakteri upptäckte att ett 50-tal lamm från en gård i Skaraborg var smutsiga och gödselförorenade, och meddelade detta till Länsstyrelsen i Västra Götaland, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

Kadaver utspridda på gården

Den berörde lantbrukaren bedriver fårhållning och efter kontrollen konstaterades flera väsentliga brister ur djurskyddssynpunkt. Enligt handlingarna har djurägaren inte den tillsyn över djuren som behövs, och att sjuka djur inte avlivas utan lämnas att dö. Lantbrukaren har medgett att han låtit djuren självdö, eftersom han tycker det är jobbigt att avliva dem.

Fårkadaver har legat utspridda på gården, enligt djurägaren är det tackor som dött i samband med lamning. Många djur på gården har också varit magra och det saknades hygieniska foderalternativ och lämpliga system för utfordringen.

Har utsatts för kraftigt lidande

Veterinären som gick igenom besättningen konstaterade att tre djur varit i behov av veterinärvård, vissa var så avmagrade att de bedömts vara kraftigt lidande, och en del djur saknade helt sina tänder. Flera djur behövde avlivas av djurskyddsskäl. Nu ska Länsstyrelsen följa upp bristerna på gården.

LÄS MER: Åtalas för djurplågeri på 124 nötkreaturLÄS MER: Åtal för djurplågeri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen