Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juni 2018

Fårmanifestationen avbruten – jaktsabotörer på plats

Efter den senaste tidens stora vargangrepp där fårägare stått utan stöd från myndigheter har Fårsverige fått nog. I dag, torsdag, manifesterar näringen utanför näringsdepartementet i Stockholm och Land Lantbruk finns på plats och rapporterar.

FOTO: Maria Törner

Mitt under öppningstalet, som Fåravelsförbundets ordförande Gudrun Haglund-Eriksson höll under torsdagsförmiddagen, dyker motdemonstranter från organisationen Hunt Saboteurs Sweden upp och ställer sig framför de församlade.

Gudrun Haglund-Eriksson bemötte demonstranterna genom att säga att det ”inte handlar om att vara för eller emot varg, utan att det handlar om samexistens”.

”Död mans hand”

Demonstrationen pausades tillfälligt i väntan på polis, som så småningom kom till platsen och flyttade motdemonstranterna ett tiotal meter längre bort från manifestationen. Motdemonstranterna fortsatte under förmiddagen att försöka överrösta talarna.

Totalt har cirka 40 personer från fårnäringen samlats i Stockholm, såväl producenter som vänner till de drabbade fårägarna i Molstaberg.

En av personerna som deltog i manifestationen är Ulf Ekholm från Väse i Värmland. Han har själv en avelsbesättning och vet vad ett vargangrepp kan innebära.

– Jag bor och lever i vargland och vet att det här är en fråga som måste fortsätta lyftas. Jag har varit del av den här debatten i 16 år och det har eskalerat till en hatsituation som inte gynnar någon, säger han och fortsätter:

– Vi måste få till en hållbar situation, för det här är död mans hand.

FOTO: Maria Törner

När fårägarna till de närmare 60 får som revs av varg på gården Molstaberg i Södertäljetrakten lämnades åt sitt öde fick Svenska Fåravelsförbundet nog. Förbundet anser att svenska myndigheter inte följer Rovdjurspropositionen och startade därför rovdjursuppropet.

FOTO: Maria Törner

Krav på åtgärder

I Rovdjurspropositionen står det att tamdjurshållning inte påtagligt ska försvåras på grund av rovdjursförvaltningen, detta oavsett var i landet den sker. Samt att det i rovdjursförvaltningen ska tas hänsyn till socioekonomiska aspekter.

Eftersom Svenska Fåravelsförbundet anser att dessa delar i propositionen inte efterföljs lämnade de i dag över det så kallade rovdjursuppropet till berörda politiker, med krav på att vad de upplevda bristerna i rovdjursförvaltningen åtgärdas.

FOTO: Maria Törner

LÄS MER: Nu har fårägarna fått nog – genomför upprop i Stockholm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen