Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2018

Farmo fixar resursdelningen i lantbruket

Nu startar den digitala tjänsten Farmo, vars syfte är att dela maskiner, tjänster och förare.

 Ove Eriksson och Fredrik Larsson, två av Farmos grundare.
Ove Eriksson och Fredrik Larsson, två av Farmos grundare. FOTO: Joakim Norrman, Loyalty Agency

Den digitala mötesplatsen Farmo är tänkt att ge både resursutnyttjande för de som har maskiner och personal att erbjuda och en möjlighet att hyra in dessa för tjänster vid behov.

– Målgruppen är framför allt den gröna näringen, där vi ser ett behov av att samla maskiner för att möjliggöra effektivare resursanvändning, säger Ove Eriksson, VD för Farmo, till Land Lantbruk.

Baserat i Sala

Farmo som till en början är baserat i Salatrakten ska möjliggöra nya sätt att förhålla sig till maskiner, personal och tjänster, mellan tillgångs- och efterfrågesidan.

– Till en början blir det främst tjänster, där vi redan nu kan erbjuda möjligheter att lägga in och profilera sig som förare, men över tid kommer vi att satsa hårdare på andra tjänster och maskiner, säger Ove Eriksson.

Söka i närområdet

Ett exempel på användning är om en lantbrukare har en maskin som går sönder, vid fel tidpunkt. Farmo är byggt kring sökmotor som automatiskt visar den mest lämpliga maskinen, närmast den position användaren befinner sig på, och utifrån dennes sökkriterier.

– Men det handlar också om att hitta folk och maskiner vid toppar, utan att behöva ha allting själv, där man kan dela resurser och slippa sitta med överkapacitet, säger Ove Eriksson.

Planer finns även på att utveckla verksamheten till planeringsverktyg, abonnemangsavtal och att kunna hantera delar av administrationen kring tjänsterna, exempelvis fakturering via Farmos plattform.

– Vi tror starkt på det här. I dagsläget är vi några partner med grunden i lantbruket som startar det här, men inom ett par år räknar vi med att vara 5-6 personer som arbetar med det här.

Är en mellanhand

Farmo täcker framför allt jordbruk, skogsbruk, entreprenad och park och trädgård, men är bara en mellanhand och hyr inte själva ut tjänster eller maskiner.

Bakom Farmo står även svensk-danska företaget Online Capital, där Ove Erikssons son Kristoffer är en av tre delägare. Därmed ska man kunna förena kompetens inom projekt och digitala plattformar med kunskaper inom jordbrukssektorn.

LÄS OCKSÅ: Grävmaskinen kan beställas via webben

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen